Manresa celebra la primera Mostra d'Economia Social

Tindrà lloc aquest dissabte a Sant Domènec, amb l'economista i activista Arcadi Oliveres com a convidat

25.05.2016 | 11:25

Aquest dissabte 28 de maig, la plaça de Sant Domènec acollirà la 1a Mostra d'Economia Social i Solidària a Manresa, una iniciativa impulsada per les regidories de Cooperació, Ocupació i Acció Social de l´Ajuntament de Manresa, conjuntament amb entitats del territori que volen donar a conèixer les diferents experiències que existeixen a la ciutat i comarca en relació l´economia social i solidària. Aquesta primera mostra tindrà com a convidat especial Arcadi Oliveres, l´economista, activista i bon coneixedor de l´impacte del model econòmic en la qualitat de vida de les persones.

L'economia social i solidària la conformen multitud d'iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d'excedents que funcionen dia a dia sota lògiques democràtiques, equitatives i solidàries que posen com a prioritat els drets de les persones i el respecte del medi ambient i dels territoris.

Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d'associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d'intercanvi; d'horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos públics participatius; d'associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per internet; etc. En definitiva, es tracta de pràctiques que compleixen tres requisits: propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social.

Un aparador per visualitzar propostes alternatives

La Mostra vol esdevenir un instrument de primer ordre per visualitzar totes aquestes pràctiques transformadores que, amb la seva varietat, estan arrelades de fa temps a Catalunya. La Mostra és, per tant, un aparador de tot un seguit d'alternatives i propostes per començar a deixar enrere una economia dominant que no és capaç de satisfer les necessitats bàsiques de la població ni de redistribuir els recursos de manera racional.

Aquest dissabte a partir de les 11 del matí podreu trobar el Mercat d´Estraperlo i també un taller per entendre els sistemes econòmics i conèixer la Moneda Social «l´hora». Totes dues activitats organitzades per Ecoxarxa del Bages. El Mercat d´Estraperlo és una iniciativa del grup Ecoxarxa del Bages, petits productors que treballen els seus productes ecològics i participen gairebé en tot el procés de producció. Així es poden trobar vins, mel, aliments de temporada, melmelades, productes manufacturats i serveis. Els productors es poden intercanviar els seus productes, però també es venen al públic en general.

La mostra destaca totes aquelles iniciatives que promouen productes de proximitat i elaborats amb responsabilitat social, però també inclou la celebració del dia internacional del Comerç Just: quan un producte no es pot trobar al nostre territori, el nostre consum pot promoure també els drets humans i un bon impacte mediambiental en altres indrets del món.

A les 12 hi haurà contacontes per els més petits i tota la família i a 2/4 d'1 del migdia, vermut amb Arcadi Oliveres que parlarà de «Com afectarà el TTIP a l´economia social i solidària».

A les 14 hores hi haurà una Paella popular, podeu trobar més informació sobre el dinar i la venda de tiquets a casaflorssirera@altecom.cat o bé, al 93 872 44 96.

Durant tot el matí i fins l´hora de dinar podreu conèixer experiències de banca ètica, sobirania alimentària, gaudir de la cafeteria de comerç just, tallers infantils, racó de contes,... La mostra també acull informació sobre la situació de les persones refugiades i la resposta internacional.

Ecoxarxa del Bages és una col·lectiu de persones que volen cobrir les seves necessitats localment, a través de l'intercanvi directe o de l'ús d'una moneda social pròpia.

La creació d'aquesta moneda social ens permet definir entre totes i de forma horitzontal i assembleària, quines són les regles que volen per utilitzar-la, de cara a que els ajudi a establir unes relacions comercials més justes, properes i transparents. Així són menys vulnerables a les pressions i interessos dels poders econòmics, es diguin bancs, grans cadenes de producció i o de distribució, immobiliàries...

Aquest acte és organitzat conjuntament amb l´Ajuntament de Manresa, el Consell Municipal de Solidaritat de Manresa, TreballemB-Cooperativa del Bages, Ecoxarxa del Bages i la Xarxa d´Inclusió Social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Els treballadors municipals de Manresa amenacen dur les seves protestes al carrer

Els treballadors municipals de Manresa amenacen dur les seves protestes al carrer

Els funcionaris assisteixen al ple municipal com a mesura de pressió per demanar millores

L´Ajuntament de Manresa deixa de ser amo únic de les Aigües però hi continuarà manant

L´Ajuntament de Manresa deixa de ser amo únic de les Aigües però hi continuarà manant

L'ara societat municipal de l'Ajuntament de Manresa canviarà per adaptar-se a la directiva europea

Alumnes d´ESO de Manresa experimenten l´espiritualitat del Camí ignasià

Alumnes d´ESO de Manresa experimenten l´espiritualitat del Camí ignasià

Estudiants de secundària participen en un itinerari amb activitats de meditació i gestió de les...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema