Hi ha molts manresans i manresanes que tindrien problemes per situar l´institut Guillem Catà al mapa de la ciutat, tot i que ja fa 25 anys que funciona -si bé no sempre ho ha fet a l'edifici actual- i que, en aquest quart de segle de vida, s´hi han matriculat 10.528 alumnes. Juntament amb el Lacetània, és l´únic institut de la capital del Bages que ofereix ESO, batxillerat i cicles formatius.

El Catà, que és com l´anomena molta gent, ha hagut de lluitar tots aquests anys contra diversos elements. Primer, contra el fet de tenir prop d´una dècada les instal·lacions repartides en dos espais que no estaven precisament de costat, amb els inconvenients que això comportava, i, posteriorment, amb la tossuda desconeixença per part d´una part important de la ciutadania.

A l´institut situat al barri de la Font dels Capellans hi han exercit 509 professors i el curs vinent és molt probable que superi el miler d´estudiants, a la qual cosa ajudarà el fet d´oferir un nou cicle formatiu de grau superior inèdit a la capital del Bages i amb molta demanda, tal com explica la seva directora des de fa set anys, Marta Codina (vegeu-ne l´entrevista a la pàgina del costat).

El Catà neix el 1991 fruit de la fusió de l´institut de formació professional Maurici Fius i Palà, que era a l´edifici Infants, on actualment hi ha l´Escola d´Art i alguns serveis de l´Ajuntament de Manresa, i l´institut Bages, que ocupava l´espai on hi havia el col·legi Rial. Des del curs 2003-2004 és al barri de la Font dels Capellans, al carrer de Rosa Sensat número 6-8, a l´edifici que ocupava l´escola Francesc Barjau, que es va fusionar amb La Font.

El 25 de setembre del 1990 el DOGC va publicar la creació d´un nou centre de secundària a Manresa. Més endavant s´anomenaria Guillem Catà per retre homenatge al mestre d´obres del canal de la Sèquia, i per «sintetitzar la voluntat del treball, la cooperació i el coneixement al servei de la comunitat».

Un lipdub, un acte institucional a l´Ajuntament, una trobada d´alumnes i professors d´abans i d´ara, i mares i pares del centre; una exposició de fotos i un llibre de l´historiador manresà Francesc Comas, que hi va fer de professor, han omplert alguns dels actes dels 25 anys.

Aquest curs hi han estudiat 950 alumnes, té un equip de 85 professors i col·labora amb més d´un centenar d´empreses i entitats.