La basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona ha inaugurat la nova capella de Sant Ignasi de Loiola, un espai de contemplació i oració situat en el mateix lloc on entre el 1524 i el 1526 el fundador dels jesuïtes va demanar almoina per pagar els seus estudis i ajudar els pobres de la ciutat. La reforma de la capella ha estat impulsada per la comunitat de la Companyia de Jesús a Catalunya.

La nova capella està presidida per un gran banc de fusta i per una imponent escultura de bronze del fundador de l'ordre dels jesuïtes, obra de l'artista Lau Feliu. A les seves parets exhibeix dos símbols relacionats amb la vida del sant: una talla de la Mare de Déu d'Arantzazu i una reproducció del medalló de la Creu del Tort de Manresa.

Un dels arquitectes que ha dut a terme la reforma, Eloi Aran, va explicar que aquest espai té un notable significat per comprendre la vida del fundador de l'ordre dels jesuïtes. "Sant Ignasi de Loiola va estar dos anys a Barcelona, allotjat per Inés Pascual mentre va fer els seus estudis. Tant la casa com el lloc on va estudiar ja no existeixen, per tant, la capella on mendicava és l'últim lloc de la Barcelona Ignasiana que queda totalment intacte", va explicar Aran.

L'arquitecte va relatar que sant Ignasi va mendicar en una de les capelles laterals de la basílica de Santa Maria del Mar, situada al barri de la Ribera de Barcelona, al costat dels estudiants pobres de l'època, que hi acudien habitualment. "Resulta interessant que el fundador d'un orde religiós que avui dia té institucions educatives de gran prestigi com l'escola de negocis ESADE demanés per poder pagar-se els estudis", va afegir.

A la capella, l'escultura que representa la imatge de sant Ignasi està feta de bronze i pesa uns 200 quilos. Representa el sant assegut en un gran banc i mirant l'altar mentre demana caritat amb una mà estesa i amb una altra sustentant les constitucions de la Companyia de Jesús. Va descalç per donar una imatge de certa fragilitat i reafirmar, també, "el caràcter sacre del terra de l'Església de Santa Maria del Mar", segons Aran. Les obres de la nova capella han durat mig any.