Estudiants i professors de 5 països europeus han arribat a Manresa per rebre formació en tècniques d´alt valor afegit per a la indústria electromecànica. Els alumnes, que provenen de centres educatius de Portugal, Polònia, Alemanya, la República Txeca i Finlàndia, faran una estada de dues setmanes a la ciutat, durant les quals assistiran a cursos a l´Institut Lacetània i al Centre de Formació Pràctica. La iniciativa s´emmarca en el projecte Erasmus+ MICA, en el qual participen les dues institucions manresanes, i que té per objectiu millorar les capacitats i competències dels futurs treballadors industrials europeus.

Durant aquests dies, els joves, que són alumnes de formació professional als seus respectius països, es formaran en programació d´autòmats programables, disseny de sistemes de control de màquines, programació de panells d´operador, control de maquinària via web, disseny mecànic i mecanització, entre d´altres. A més a més dels tallers de formació, l´estada es complementarà amb visites tècniques a empreses de la comarca que col·laboren en el projecte com Skis Rossignol, Avinent o Foneria Condals, en les quals es podran comprovar in situ com s´apliquen els conceptes treballats.

El projecte MICA es va iniciar l´any 2015 i s´allargarà fins el 2018 i se centra en la realització, i posterior valoració de la seva efectivitat, de tallers de formació de dues setmanes de durada durant les quals els alumnes treballen aspectes tècnics d´alt valor afegit dins del sector electromecànic. Els tallers es dissenyen d´acord amb les necessitats de les empreses i es desenvolupen als diferents països dels centres participants al projecte, que té com a eixos principals l´estreta col·laboració amb les empreses, l´ús de maquinària moderna, les noves tecnologies i la compartició d´informació. L´objectiu final del projecte és crear un model de taller tècnic sostenible i difondre´l a d´altres sectors de la formació professional.

Seminari sobre l´FP a Europa

En el marc de l´estada d´aquests alumnes i professors europeus a Manresa, el dijous 24 de novembre tindrà lloc al Palau Firal un seminari sobre la formació professional a Europa obert a docents i empreses de tot el territori. La jornada començarà a les 9 del matí i s´hi tractaran temes com la formació professional dual, els estudis vocacionals o el sistema europeu de crèdits per a la formació professional. A la jornada hi intervindran tant professors com alumnes dels centres participants al projecte MICA i es podrà conèixer de primera mà, per exemple, com és el sistema de formació professional dual alemany, un dels models que s´ha pres com a referència a l´hora de desenvolupar l´FP dual al nostre país.