El que es podia haver inundat de gent, es va acabar inundant d´aigua. L´obertura, dissabte, de la pista de gel que hi haurà instal·lada a la plaça de Sant Domènec de Manresa fins al proper 15 de gener ha arrencat amb mal peu, i no per falta de ganes dels patinadors, sinó pel temporal de pluja que va obligar a mantenir tancades les instal·lacions durant pràcticament tota la tarda. Durant les 4 hores escasses que va poder funcionar (d´11 a 2 i poc més de mitja hora apartir de les 4), la pista va atreure mig centenar de patinadors (majoritàriament nens), però si no hagués plogut haurien estat vàries desenes més perquè dissabtre a la tarda se sol omplir, explicava la responsable de taquilla, Lorena Agea.

Amb pluja o sense, la pista de patinatge es va posar dissabte en marxa per donar el tret de sortida a la campanya «Nadalant», que han promogut l´Ajuntament i els comerços de la ciutat per dinamitzar les compres ara que s´acosta el Nadal. L´estrena de dissabte, passada per aigua, no va donar els resultats esperats en aquest sentit, però entre la majoria de botiguers de la zona hi ha plena confiança que aquesta pista, juntament amb altres inciatives que es posaran en marxa els propers dies (a partir de l´encesa de llums de dissabte que ve), ajudarà a la campanya de Nadal.

I és que durant el matí, les sensacions en alguns comerços de la zona van ser bones, tot i admetre que encara és aviat per valorar els beneficis de la pista de gel, tenint en compte que només va funcionar unes hores. A més, en molts casos encara s´arrosseguen els efectes del Black Friday, i els responsables dels comerços atribuïen el calaix més aviat a les rebaixes que no pas a la pista de gel. De tota manera, hi ha la certesa generalitzada que haver obert aquesta pista ajudarà. «Si tan sols fa venir 100 persones enlloc de 50, ja és un guany», apuntava la coordinadora de l´activitat i que fa de lligam amb els comerciants, Ester Boniquet.

Establiments molt propers a la pista van tenir un bon matí de ventes, com ara al Forn de Cabrianes de la carretera de Vic: «no sé si ho podem atribuir a la pista, però si no és avui, serà un altre dia; perquè confiem que hi ajudi», explicava la dependenta Laura Pujol. A la llibreria Rubiralta, que hi ha a tocar de la pista, al matí també es va vendre força. «Avui no és pels que han vingut a patinar, explicava la seva propiaetària, Cristina Blesa, «però es veu moviment i segur que portarà gent».

Bones perspectives fins a l´aiguat

La pista de gel obria portes a les 11 del matí de dissabte, però plovisquejava, i encara va trigar uns minuts a animar-se. Cap a la 1 ja havien passat una trentena de persones, i dins la pista se n´hi acumulaven de 10 a 15. Una xifra «prou bona», tenint en compte que «les estrenes solen ser més aviat fluixes», explicava Agea, que ja té l´experiència d´altres pistes de gel com a membre de l´empresa N-ICE Skating, que ha promogut la de Manresa. Explicava que, sobretot el primer any, la gent vol mirar com és i com funciona, i després ja es van animant a poc a poc. I així va ser. La pista de gel no ha passat desapercebuda des del dia que es va muntar, i dissabte encara menys, fins al punt que mentre va funcionar, en alguns moments hi havia més gent a fora prenent vistes que patinant. I és que, a banda dels familiars que havien acompanyat els nens a la pista, la quantitat de gent que passejava per la plaça i s´aturava era nombrosa. A la taquilla «també ha estat moltíssima la gent que ha vingut a informar-se», amb perspectives «de venir a patinar algun dia».

Dissabte, tothom que va anar a la pista de gel va haver de pagar els 7 euros que costa l´entrada perquè, si bé hi ha tiquets de descompte que es poden adquirir en els prop de 200 comerços adherits a la campanya Nadalant, com a mínim de moment, només són vàlids de dilluns a dijous i dies determinats: «els descomptes es donen per motivar el personal els dies que a la pista de gel hi ha menys afluència de gent», i els caps de setmana en queden fora perquè se suposa que és més fàcil d´omplir, apuntava ahir Agea, que remarcava la importància de portar guants per no cremar-se en cas de caiguda, «perquè ens estem trobant que la majoria de gent no en porta».

La pista va fer una pausa de dues a 4 amb la vista al cel, que ja amenaçava. A la tarda va tornar a obrir portes, i es va patinar mitja hora sota la pluja fins que es va intensificar i va començar a llampegar.