La universitat és indispensable per renovar la societat, va manifestar ahir el pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, a l'homilia de l'eucaristia de la Festa de la Llum que es va celebrar al Carme. Va concelebrar l'acte litúrgic amb 13 religiosos més, entre els quals hi havia el rector de la parròquia del Carme i la Seu, mossèn Boqueras, i el superior de la Cova de Manresa, Lluís Magriñà.

En una església del Carme a vessar, a primera fila hi havia les autoritats. Per una banda la corporació municipal encapçalada per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Per l'altra, els representants de l'Associació Misteriosa Llum; el director general de la FUB, Valentí Martínez, administradors de la Llum; el pregoner d'enguany, el científic manresà Ignasi Ribas; i el dirigent d'Aigües de Manresa Josep Alabern.

La Fundació Universitària del Bages (FUB) exerceix enguany d'administradora de la Llum. Per això l'abat es va referir al món universitari durant la seva homilia. Va assegurar que la «fe no limita la raó, sinó que l'obre», i que és un lloc de formació en la saviesa i en l'educació integral de la persona.

També va recordar les paraules del papa Francesc en una visita recent a una universitat de Roma. El pontífex va dir que cal repensar el model econòmic, cultural i social per recuperar el valor de la persona en totes les seves dimensions. Per això el pare abat va assegurar que la universitat té un paper indispensable en la renovació de la societat que pregona el Papa.

També va dir que Manresa és una ciutat rica en solidaritat. «Moltes persones actuen en bé de qui passa necessitat, al servei dels qui viuen per sota del llindar de la pobresa, emigrants i refugiats, per a la integració i l'habitatge». Va afirmar, però, que encara queda molta feina per fer perquè «les necessitats són molt grans», i que cal esforçar-se a defugir la malfiança i la violència. Va posar com a exemple els manresans que van construir la Sèquia. «Tenien problemes socials i van trobar les solucions ajudats per Déu a través de la Llum». Finalment va desitjar «que la llum ens faci menys individualistes i més solidaris. Ens hi ajuda i ens guiarà sempre la llum».

Durant l'eucaristia es van fer les tradicionals ofrenes del pa i el vi, el ciri i l'aigua per simbolitzar la Llum i la Sèquia de Manresa, i la FUB va fer la donació d'una U d'universitat, que també és humanisme, compromís amb les persones i el seu coneixement, van afirmar.

Abans de la missa el president de l'Associació Misteriosa Llum, Toni Fornells, va tenir un record per a les persones refugiades. «Feu-los sentir part de la nostra comunitat», va demanar.