A partir d’aquest dimarts i fins el pròxim 15 de juny la regidoria de la Dona de l’Ajuntament de Manresa ha organitzar un programa d’activitats per commemorar el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, que se celebra el 28 de maig. Han estat programades a través del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) amb la col·laboració de diverses entitats.

Aquestes accions formen part del Pla d’Igualtat que ha aprovat recentment l’Ajuntament de Manresa, una línia estratègica per treballar els drets i qualitat de vida en tots els cicles de la vida i especialment en els àmbits de salut, atenció social i diversitat.

Durant els pròxims dies es faran tallers, sessions de teràpia físiques i esportives, xerrades i exposicions que tindran com a eix principal la salut de les dones i les seves demandes.

La commemoració del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones va sorgir de la V Trobada Internacional Dona i Salut que es va fer el 1987 a Costa Rica. L’objectiu és fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut, fer públiques les seves demandes i comprometre les administracions a atendre-les.

Per a la regidoria de la Dona, el sexe és un element rellevant que explica diferències en la salut. Actualment l’evidència científica demostra que existeixen diferències de gènere entre els homes i les dones quant a salut. Aquestes diferències s’han de tenir en compte a l’hora de la prevenció, en una major precisió del diagnòstic i en la igualtat de drets de les dones a ser ateses i tractades eficientment per les seves problemàtiques.

Les dones en general tenen comportaments més saludables, però presenten més problemes de salut que els homes. Consumeixen menys tabac i alcohol, però pateixen més trastorns crònics i és més freqüent que tinguin malalties mentals. També han de dur a terme més accions preventives, especialment mamografies i citologies.

Un taller de salut i cicles vitals femenins, una sessió de teràpia d’esquena, l’exposició «Medicina de les dones. Ginecologia històrica a Catalunya», una sessió d’aiguagim, una xerrada sobre alimentació saludable i una altre de dolor, un taller de primers auxilis i suport vital i una sessió de gimnàstica suau són les propostes que formen la programació del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones.

Per inscriure’s en aquestes activitats i sol·licitar més informació cal adreçar-se al telèfon 93 875 23 10 o bé a través del correu electrònic siad@ajmanresa.cat.

El programa d’actes és:Dimarts 23 i 30 de maig i divendres 2 juny

Taller de salut i cicles vitals femenins: hàbits saludables, sexualitats i cicles reproductius a càrrec de l’ associació Cúrcuma. Horari: 9’30 a 12’15 h. Lloc: SIAD.

Dijous 25 de maig

Sessió de teràpia d’esquena, a càrrec el Marc Ortonoves, monitor de gimnàstica.

Hora: 10’15 h. Lloc: Espai Social - Manresa de la Fundació Catalunya-La Pedrera (C/ Caritat, 14). Inscripcions fins al 23 de maig. Organitza: Espai Social - Manresa de la Fundació Catalunya-La Pedrera

Xerrada “ I després del dolor, què?, a càrrec de Sara Martin, psicòloga especialista en dolor crònic. Hora: 17.30 h.

Lloc: SIAD. Hi haurà servei d’ atenció als infants, sota demanda prèvia, abans del 23 de maig. Organitza: SIAD Montserrat RoigDel 30 de maig al 30 de juny

Exposició a l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa: “La medicina de les dones. Ginecologia històrica a Catalunya”. Dins el projecte “ Néixer a Manresa 1930-1960” una producció del Museu d’ Història de la Medicina de Catalunya. Amb les aportacions del taller de memòries. Inauguració: 30 de maig a les 19 h.

Horari: De dimarts a divendres de 10 a 14 h; dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h; i diumenges de 10 a 14 h

Lloc: Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa

Dimecres 31 de maig

Sessió d’ aiguagim. Hora: 16.00 h. Lloc: Piscines Municipals de Manresa. Activitat gratuïta. Inscripcions fins al 26 de maig . Places limitades. Organitza: SIAD Montserrat Roig i Piscines Municipals de Manresa.

Dijous 1 de juny

Xerrada sobre alimentació saludable i tastet d’ esmorzar, a càrrec de Bea Almenar, metgessa nutricionista.

Hora: 9’30 h. Lloc: SIAD. Inscripcions fins al 30 de maig . Places limitades. Organitza: SIAD Montserrat Roig i de Unitat de Sanitat de l’ Ajuntament de Manresa

Dimarts 6 de juny

Taller de primers auxilis, autoprotecció i suport vital per a dones, a càrrec de Sisformació. Horari: de 9 a13 h. Lloc: SIAD. Inscripcions fins al 2 de juny. Organitza: SIAD Montserrat Roig

Dijous 15 de juny

Sessió de gimnàstica suau. Hora: 10’30 h. Lloc: Piscines Municipals de Manresa. Activitat gratuïta. Inscripcions fins al 13 de juny . Places limitades