Les quatre caputxines del carrer de Talamanca de Manresa continuen pensant que la millor opció per al convent quan elles no hi siguin és que passi a mans de la ciutat. Aquest va ser el seu pensament quan van arribar al frustrat acord amb la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) per cedir-l’hi a canvi que hi fes una residència per a avis dependents i que tingués cura d’elles, i aquest continua sent el seu desig. Ara, però, hi ha un canvi substancial.

Les monges, ha pogut saber aquest diari, tenen la voluntat de reiniciar el procés i de tornar a fer la petició de la cessió a Roma com ja van fer l’anterior vegada. Ara, però, ho volen fer prevenint qualsevol possible entrebanc o malentès. Sobretot, buscant la complicitat del bisbe de Vic, Romà Casanova. En paraules seves, volen aconseguir «una bona entesa amb el bisbe» per «solucionar-ho de la millor manera per a tots».Preparatius de la documentació

De moment, han començat a preparar tota la documentació amb el seu advocat «amb nous paràmetres» i amb la intenció que «si el bisbe s’avé a entrar en el tracte es pugui rependre la gestió amb la seva participació directa».

Fins que el projecte no tingui un final, la cura de les germanes, de la qual es va fer càrrec la FSSM durant l’anterior procés de cessió, que no es va consolidar perquè el Vaticà el va declarar nul, ha anat a parar al Serveis Socials de l’Ajuntament, que les ha fet entrar al sistema de Teleassistència. Les germanes han explicat que «ens ho van venir a oferir ells» i han mostrat la seva satisfacció pel fet d’haver-lo obtingut, sobretot pensant en «si hi ha qualsevol urgència», tenint en compte la seva edat avançada i que una d’elles té la salut especialment delicada. De moment, encara no els han portat els quatre aparells, un per a cadascuna. També a través dels Serveis Socials municipals, que ho han derivat a la FSSM, la germana amb la salut més delicada i la mobilitat més reduïda té cada dia, al matí, al migdia i al vespre, una persona que li dóna un cop de mà.

«Ho estudiarem»

Tenint en compte que la intenció de les caputxines és que en l’acord de cessió del convent hi tingui un paper la FSSM, Regió7 ha demanat a la fundació si n’han tingut alguna notícia. La resposta ha estat que, «ara per ara, no hi ha cap proposta concreta», però que, «si n’arriba una, l’estudiarem».

Al convent del carrer de Talamanca hi viuen actualment les germanes Victoria Mayas, Teresa Caballero, que n’ha estat l’abadessa els darrers anys; Aina Mateu i Pilar Lumbreras. El novembre de l’any passat, el bisbat va enviar un comunicat en el qual va explicar que, veient que el càrrec d’abadessa estava vacant des del 29 de maig de l’any abans, la Santa Seu havia nomenat el bisbe Romà comissari pontifici del convent de les caputxines, conegut també com a monestir de Sant Carles Borromeu, «tant per a les qüestions d’observança com per a l’econ0mia, amb les facultats pròpies de qualsevol superior major». Aquest nomenament no va ser ben rebut per les germanes, que ho van llegir com una intromissió desmesurada.