Aquest dilluns, entre les 10 del matí i 2/5 de 6 de la tarda, ha tingut lloc la segona jornada de formació de la Seu de Manresa, organitzada per la parròquia i el bisbat amb la idea d'ampliar la formació dels guies del temple -de l'Oficina de Turisme- de cara a les visites que hi porten a terme. En aquesta ocasió, s'hi han apuntat 30 persones, mentre que en la primera jornada, celebrada dilluns de la setmana passada, n'hi van anar 28.

Els dos dies de formació, pensats especialment per als guies locals però oberts al públic en general que hi estigués interessat, han servit per donar a conèixer el contingut i el continent de la Seu.

En la jornada d'aquest dilluns, la primera conferència, "Els retaules gòtics de la Seu" va anar a càrrec de la doctora Anna Orriols, professora de la UAB, que va explicar com entendre els retaules globalment i no com a objectes descontextualitzats. A més a més, va subratllar que és tan important el que s'ha perdut com el que s'ha conservat a nivell patrimonial i que cal no oblidar el que s'ha perdut per no desdibuixar la història.

Tot seguit, Jordi Sacasas, arxiver de Santa Maria del Pi, va oferir la ponència "La canònica agustiniana de Manresa. Evolució de la comunitat i vida religiosa". Sacasas va explicar què eren i què són els rectors, capellans, canonges, monjos, beneficiats, sagristans i escolans, amb una gran participació per part dels assistents.

Finalment, el doctor Joan Valero va pronunciar la ponència "La construcció d'un temple gòtic. El cas de la Seu de Manresa", que va combinar amb una visita al temple per explicar in situ conceptes apuntats sobre la feina dels arquitectes, mestres de cases i picapedrers.

Els responsables de la iniciativa han fet una valoració molt positiva de les dues jornades de formació, que han estat molt ben rebudes per part dels seus assistents. L'any vinent es preveu fer una nova convocatòria amb l'objectiu de difondre el coneixement i la història de la basílica manresana.