L'Estany ha estrenat aquest cap de setmana l'esperada Casa de Cultura, un ambiciós projecte que ha sorgit d'un procés participatiu amb entitats i veïns del poble, i que engloba en un mateix edifici la biblioteca, una sala polivalent i una exposició permanent sobre la història del municipi. Ahir se'n va fer la inauguració, la primera del Moianès des que és comarca, amb una jornada de portes obertes i diverses activitats que continuen avui.

La Casa de Cultura s'ha obert en un edifici protegit que hi ha just al costat del monestir. Són tres plantes que s'han hagut d'adequar amb diverses obres a l'interior per poder-hi encabir els tres espais; el centre interpretatiu a la planta baixa, la sala polivalent al mig, i la biblioteca a dalt. I és que l'edifici ja era de tres plantes, però la superior era en forma de golfes i amb un sostre tan baix que no permetia circular-hi a peu dret. Per això s'utilitzava de magatzem, mentre que a la planta del mig hi havia hagut l'escola fins que fa dos anys es va traslladar a l'edifici nou, i a la planta baixa hi havia la biblioteca. Com que és un edifici protegit i ha d'encaixar amb l'entorn del monestir i la coberta no es podia aixecar, s'ha optat per rebaixar els sostres inferiors i permetre una correcta accessibilitat i circulació a la planta de dalt. Allà s'hi ha traslladat la biblioteca, que era a baix. Al mig s'hi ha instal·lat una exposició temporal de fotografies del poble i la comarca, per bé que serà un espai polivalent per a activitats i per a l'ús de les entitats. La planta baixa reserva un petit espai per a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, i la resta és un centre interpretatiu sobre la història de l'Estany, el monestir i el seu entorn, amb diversos plafons en català, castellà i anglès; fotografies, un vídeo i pantalles tàctils interactives.

La Casa de Cultura es concep "com un espai de dinamització turística, econòmica i social per a l'Estany i per a tot el Moianès", segons va apuntar l'alcalde, Salvador Tresserra, en la inauguració d'ahir. També hi va assistir el president comarcal del Moianès, Dionís Guiteras, i altres alcaldes i autoritats.