L'Agència Espacial Europea (ESA) podria posar properament un peu al Moianès. Aquesta institució i Catuav, que gestiona un centre d'aeronaus no tripulades als afores de Moià, estan negociant la possibilitat que empreses d'arreu d'Europa vinculades a l'Agència utilitzin les instal·lacions del Moianès com a base operativa amb drons.

El centre de drons de Moià ja s'ofereix actualment com un camp de proves a empreses d'arreu del món, "però tenim molt marge per créixer", apunta el seu director, Jordi Santacana, i una bona manera seria convertint aquestes instal·lacions en el punt de referència per a l'Agència Espacial Europea. Fa temps que aquest organisme selecciona empreses de recent creació que utilitzen la tecnologia espacial per desenvolupar la seva activitat i les promou proporcionant-los locals, ajut econòmic, o per altres vies mitjançant el que es coneix com un programa d'incubació.

Santacana explica que en aquests moments l'Agència té al voltant d'unes 350 empreses incubades arreu del continent, "de les quals prop del 10 % treballen amb tecnologia dron, però amb el problema que no tenen un lloc adequat per fer les proves de vol". I aquí és on entra Catuav, com a circuit de proves per a drons "amb un espai aeri segregat i unes condicions legals i tècniques estrictes", pràcticament únic a Europa, on, segons Santacana, es calcula que n'hi ha mitja dotzena amb aquestes mateixes característiques.

La idea, doncs, consisteix a oferir les instal·lacions del Moianès a aquestes empreses auspiciades per l'Agència Espacial Europea que treballen amb drons. A banda d'un local, de tecnologia, o d'altres possibles ajuts que l'Agència pugui oferir a aquests emprenedors, "es tractaria d'afegir-hi també la possibilitat d'una estada de deu dies al nostre centre perquè hi puguin venir a provar el seu prototip quan el tinguin a punt", diu Santacana. Calcula que això podria implicar al voltant d'unes 35 empreses, que amb estades de deu dies suposaria una ocupació anual permanent del centre. "D'acord que no vindrien totes cada any, ni totes vindrien deu dies, però passaríem a un nivell d'ocupació molt superior al que tenim ara", sosté Santacana.

"No hi ha res tancat"

Per ara, es tracta només d'una proposta "i no hi ha res tancat", puntualitza el director de Catuav, però ja hi ha hagut converses en aquest sentit entre el centre de drons de Moià i l'Agència Espacial Europea, "i crec que anem en la bona línia". Fa un parell de setmanes que el director de la xarxa d'empreses incubades de l'Agència, Bruno Naulais, va visitar les instal·lacions del Moianès "i va quedar impressionat", assegura Santacana. Diu que Naulais "va confirmar el seu interès per la proposta, perquè encaixa molt bé amb les seves necessitats i línies de treball, i ara li hem fet arribar un document amb la proposta perquè l'avaluï amb els seus caps", amb l'esperança "que abans de final d'any puguem tenir signat un acord", sosté Santacana.

El director del centre de drons de Moià diu que si aquesta proposta tira endavant "seria una inversió excel·lent per al territori", entre altres coses "perquè permetria que alumnes de les universitats catalanes entressin en contacte directe amb experts d'arreu d'Europa" a través d'aquest centre.