Els grups municipals de CDC i MDI (vinculat a ERC) de Monistrol de Calders, tots dos a l'oposició, van presentar ahir al matí una moció de censura contra l'alcalde del municipi, Ramon Vancells, de la CUP. La moció preveu un govern alternatiu que convertiria la convergent Sílvia Sánchez en nova alcaldessa del municipi i el regidor Enric Vilatersana, de MDI, en tinent d'alcalde. L'acció de l'oposició arriba l'endemà que la CUP anunciés que el setembre sotmetria el seu govern a la confiança dels ciutadans, una consulta que ja venia motivada pel clima enrarit i la situació de bloqueig que viu el consistori.

Segons van fer públic ahir des de CDC, les causes que han comportat la presentació de la moció de censura són "la falta de suport del govern de la CUP, alguns incompliments dels acords de ple de l'Ajuntament" i la manca d'acord amb els regidors de l'oposició que "han fet impossible la governabilitat del municipi". En la mateixa línia, MDI-ERC ha denunciat la forma de treballar "autoritària i antidemocràtica" de la CUP en aquests 13 mesos de govern, la qual cosa, creuen, ha provocat el malestar de la ciutadania, que hauria fet arribar les seves queixes a l'oposició. Aquesta actitud, diuen, també s'ha traduït en una situació de bloqueig del funcionament intern i no s'han dut a terme projectes aprovats per majoria.

"Desplaçats del govern"

El regidor de MDI Enric Vilatersana assegurava ahir que "ens hem vist desplaçats del govern des del minut zero" i que el que els ha empès definitivament a tirar endavant la moció "és la petició de la gent del poble". El regidor lamenta la "radicalització de la CUP a l'hora de treballar" i posa de manifest la "bona sintonia" que tenen amb el grup de CDC, amb qui comparteixen "l'objectiu comú de treballar per tots els monistrolencs".

Un any de govern en minoria

La CUP va guanyar les eleccions municipals del 2015, però no va obtenir la majoria absoluta, amb 3 dels 7 regidors que té el ple municipal. Convergència i MDI-ERC en tenen dos cadascun, i cap de les tres formacions no va arribar a acords per formalitzar un pacte. Després d'un any de govern en minoria de la CUP, les dues formacions que fins ara han estat a l'oposició han decidit formalitzar una aliança, que va precedida de la moció de censura a l'alcalde presentada ahir.