La convergent Sílvia Sánchez difícilment s'hauria imaginat fa un any, quan es va constituir l'Ajuntament de Monistrol de Calders, que arribaria a ser alcaldessa. Era la número 3 de la llista i el seu partit va aconseguir dos regidors. Però va entrar al consistori després de la marxa de Josep Antoni Grande, fa mig any, i des de llavors es van anar llimant més les diferències entre CDC i el govern de la CUP. Per contra, la sintonia amb MDI (sigles vinculades a ERC) era cada cop més gran. Ahir, els republicans li van donar suport per dirigir el nou govern de Monistrol.

La divisió ciutadana que es va escenificar al ple de la moció de censura -i que es respira al poble des de fa dies- obre la porta a una tensió política i social al municipi que de moment ningú sap com es pot solucionar. En el ple, desenes de ciutadans que donen suport al -ja caigut- govern de la CUP i membres del partit d'altres poblacions de la Catalunya Central es van girar d'esquena tot agafant un clavell cada un en el moment en què Sílvia Sánchez va ser investida alcaldessa. Alguns lluïen samarretes amb el missatge "no ens representeu".

Els tres regidors de la CUP van abandonar les seves cadires i es van asseure a prop del grup de persones que protestaven silenciosament. Tot això succeïa mentre els partidaris a la moció de censura aplaudien el canvi de color polític. Era la imatge que evidenciava la divisió que es viu al poble. I és que, durant tres dies, els partidaris de la CUP van organitzar cassolades de protesta davant el domicili de la líder convergent.

"Vull que a Monistrol no hi hagi divisions", va afirmar un cop va ser investida alcaldessa, però la realitat que tenia al davant li demostrava que en aquest camp té molta feina per fer. En declaracions a la premsa, uns i altres s'acusaven d'haver creat les tensions. "Els que m'han donat l'esquena diuen que la meva acció dividirà el poble i que la gent deixarà de parlar-se al carrer. Però els que faran això són ells. Són els que avui al matí no han dit bon dia a molta gent i et giren la cara. La democràcia, ho ha de ser per a tothom", va acusar la flamant alcaldessa.

Per contra, el líder de la CUP a Monistrol, i ara exalcalde, Ramon Vancells, va afirmar que "si hi ha cap divisió, l'han creat els que han presentat la moció de censura. Ells han creat el conflicte".

Amb l'expectació que havia generat la moció de censura, el ple es va celebrar al pavelló davant unes 200 persones. Defensors i detractors de la caiguda de la CUP i el pas al nou govern van respectar tots els torns de paraula, però hi va haver murmuris entre el públic en cada intervenció dels regidors.

A les 12 del migdia es va constituir la mesa d'edat, presidida pel regidor cupaire Gustau Erill. Les seves paraules feien entreveure que la tensió regnaria durant tota la sessió plenària. "Presideixo aquest acte per imperatiu legal, perquè la meva moral m'ho impediria. Jo entenc que és il·legítim per manca de suport demostrable", va dir. Però una majoria de càrrecs electes, escollits fa un any per les urnes, sí que es va sentir legitimada pel reglament que regeix els ajuntaments, i CDC i MDI -amb 2 regidors cada partit- van tirar endavant la moció. Els 3 edils de la CUP no ho van poder evitar.

Els líders de les formacions que ara passen a governar van justificar davant l'entusiasme i l'enuig dels assistents la seva actuació. "Si la CUP hagués volgut, no s'hauria celebrat aquest ple. Però no ha construït una majoria a l'Ajuntament", va retreure la nova alcaldessa. Per la seva banda, el regidor de MDI, Enric Vilatersana, va afegir que havia avisat a Vancells que "havia de gestionar la minoria".

La líder convergent va deixar clar que l'aritmètica parlamentària a escala nacional -i concretament el no de la CUP als pressupostos de la Generalitat- no ha influït en l'actuació, i que la moció obeeix a raons estrictament de política local. "A cada ple i reunió ens sentíem més distanciats, i la gota que va fer vessar el got va ser que el govern no ens va informar que compartiríem el secretari municipal amb un altre Ajuntament. El govern de la CUP va prendre la decisió de forma unilateral", va dir taxativa.

La tensió va ser present fins al final de l'acte. Quan van sortir els membres del que serà el nou grup de govern de l'equipament on va tenir lloc el ple, es van trobar amb els simpatitzants de la CUP de nou d'esquena. Monistrol té nou equip de govern i molts dilemes polítics per resoldre.