Dos enginyers de l'empresa CATUAV de Moià, la companyia més antiga d'Europa dedicada al sector dels drons, exportaran el seu coneixement a la Universitat de Harvard. Concretament, el prestigiós centre universitari nord-americà ha convidat els enginyers de CATUAV per impartir una conferència sobre l'experiència a Bòsnia amb drons per la detecció de mines antipersona, i una altra sobre visió per computadora aplicada als drons. Pel gerent de CATUAV, Jordi Santacana, la invitació de Harvard és un "gran reconeixement" i espera que el seu treball també tingui "un gran impacte internacional". D'altra banda, per Santacana, poder exportar el seu coneixement a Amèrica també suposa "una manera excel·lent de connectar el component pràctic que CATUAV li dóna a la tecnologia amb la ciència d'alt nivell que es fa a Harvard".

Tot va començar l'any passat quan en un dels cursos que fan habitualment a centre de drons de Moià es van adonar de la presència d'un catedràtic de Harvard. "A CATUAV ens vam sentir impressionats pel fet que algú d'aquest alt nivell s'apuntés com a alumne a un dels nostres cursos", ha explicat el gerent Jordi Santacana. El catedràtic els va explicar que a Harvard són experts en la teoria de la teledetecció però que volia venir a Moià per "reaprendre" el component més pràctic. Segons ha explicat el gerent, "el curs del juny li va agradar molt" i va ser a partir d'aquí que els va convidar a impartir les conferències a Harvard.

Però les conferències a Harvard no són anecdòtiques. Els cursos de CATUAV comencen a ser coneguts internacionalment. De fet, alguns dels alumnes que assisteixen als seus cursos, després els demanen que vagin a reproduir-los als seus països d'origen. Precisament, fa tres setmanes es va fer un curs a Dubai, per la Universitat del Gulf d'Aràbia. De cara a un futur proper tenen pendents dos cursos més, un a Argentina i un altre als Emirats Àrabs.

El 2016 la Generalitat va arribar a un acord amb a xarxa incubadora de l'Agència Espacial Europea per constituir un banc de proves de drons a les instal·lacions de Moià del BCN Drone Center, un dels deu únics centres de proves de drons que hi ha al món. Gestionat per l'empresa CATUAV, el centre de proves ocupa un espai aeri de 25 quilòmetres quadrats.