El manual d'actuació per a emergències del Carnaval incorpora, per primer cop, l'ocupació prevista de persones als carrers i places de la ciutat i la previsió de vies d'evacuació. En el cas de la plaça del Ruc (on hi ha més densitat atès que l'espai és de només 115 metres quadrats), s'ha previst una concentració de 460 persones, a raó de quatre per metre quadrat, durant la penjada del dissabte a la tarda, i se n'han marcat com a vies d'evacuació principals el carrer del Castell en direcció al portal i el carrer de Sant Josep. Aquests càlculs serveixen per a conèixer els dispositius que caldrien en cas d'evacuació i on ubicar-los.

El pla disposa d'una relació acurada de tots els actes programats entre el dijous Gras i el dimecres de Cendra i les zones on es desenvolupen, amb les seves principals característiques, una previsió que ha de tenir especial incidència en aquells actes més multitudinaris (vegeu desglossat).

El pla es va presentar dimarts en una reunió amb els agents implicats en el protocol de seguretat del Carnaval durant la qual es va preveure la ubicació de les ambulàncies i els bombers en cadascun dels actes de carrer i es van concretar els talls de trànsit necessaris, entre d'altres qüestions. Aquest any s'ha fet la revisió ampliada del manual, que es realitza de forma quadriennal, tot i que se'n actualitzen les dades anualment. Avui és previst que el document s'aprovi en la sessió plenària d'aquest vespre i, posteriorment, s'enviarà a la Direcció General de Protecció Civil perquè l'homologui.

Una altra novetat d'aquest pla d'emergències és un apartat de conclusions d'anàlisi de risc en àrees de pública concurrència. Se'n diferencien els factors de risc interns, com incendis, explosions, problemes d'ordre públic o aglomeracions i altres, i els externs, com nevades i inundacions.

El Pla d'emergències municipal del Carnaval de Solsona se centra únicament en els actes de carrer, atès que la Sala Polivalent i la Sala Xelsa ja disposen de sengles plans d'autoprotecció.

En la reunió de seguretat prèvia a la festa hi van participar representants i tècnics municipals, de l'Associació de Festes del Carnaval i dels diferents cossos de seguretat i emergències que operen a la ciutat. Va ser presidida per la regidora de Governació, Isabel Roca i hi va participar la regidora de Cultura, Sara Alarcón.