Jaume Bernades és, des d'aquesta setmana, nou director del Museu d'Art de Girona. D'aquesta manera el responsable del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona compagina les dues tasques "en principi de manera temporal". Bernades ocupa la plaça que ha deixat vacant Josep Maria Trullén, el qual ha assumit la direcció del Museu Marès de Barcelona. Casualment Trullén també havia estat director del museu solsoní del 1983 al 1994, quan hi va aterrar Bernades per substituir-lo com a director tècnic (aleshores la direcció era compartida juntament amb mossèn Joaquim Calderer).

Bernades va explicar ahir a aquest diari que serà al capdavant dels dos museus "atès que ha quedat la plaça vacant i fins que no es convoqui la plaça definitiva de director". Amb aquesta nova tasca que li han encomanat, Bernades conserva la plaça de Solsona, "espero que per molts anys", va dir. El director dels dos museus es trasllada tres dies la setmana a Girona (de dilluns a dimecres) mentre que els dijous i els divendres és a Solsona. A diferència del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona -regit per un patronat-, l'equipament gironí que ara dirigeix depèn directament de la Generalitat de Catalunya.

Especialista en conservació preventiva de museus i després d'haver treballat en diferents equipaments del país, Bernades va arribar a Solsona el 1994 i el 2005 en va assumir la direcció en solitari. Assumeix la nova tasca en un context d'"incertesa": amb els problemes econòmics d'una banda i la futura creació de l'Agència Catalana del Patrimoni de l'altra, "no sabem com anirà i com es gestionarà", explica.