L'alcaldessa de Torà, Mercè Valls, ha declarat aquest dilluns al Jutjat de Solsona com a imputada pel cas de la mort a trets d'un gos a la via pública el passat 29 de març de 2012. Valls ha estat imputada com a coautora d'un delicte contra el drets dels animals, després que el mes de gener fos citat a declarar el regidor del consistori Josep Maria Alsina com a autor del tret a un gos al mig del carrer. L'advocat del grup ecologista Ipcena -qui ha presentat la querella-, Carles López, ha explicat que en la seva declaració l'alcaldessa ha al·legat que l'Ajuntament no tenia recursos per fer-se càrrec de l'animal i que ella no va presenciar l'execució del gos abandonat ni tampoc va donar cap instrucció.

El jutjat de Solsona ha citat a declarar l'alcaldessa de Torà (Segarra) aquest dilluns al migdia com a imputada pel cas de la mort a trets d'un gos abandonat a la via pública del municipi. Mercè Valls ha estat imputada com a coautora dels fets, tot i que qui va matar l'animal va ser el fins llavors tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Torà, Josep Maria Alsina, qui ja va ser citat a declarar el mes de gener.

En declaracions a la premsa, Valls ha assegurat que en la seva declaració ha explicat com van succeir els fets i ha manifestat que té "respecte envers la justícia" per haver-la citat a declarar com a imputada. Tanmateix, l'alcaldessa no ha volgut donar detalls de la seva declaració perquè "el cas està sota judici".

De la seva banda, l'advocat del grup ecologista Ipcena -qui ha presentat la querella-, Carles López, ha manifestat que l'alcaldessa, en la seva declaració, "ha al·legat que l'Ajuntament no tenia recursos per fer-se càrrec de l'animal i que ella no va presenciar l'execució del gos". Segons López, Valls ha declarat que "no va presenciar els trets contra l'animal, tot i que sí que ha dit que va sentir-los, i també ha afirmat que no va donar cap instrucció al tinent d'alcalde".

L'advocat d'Ipcena ha manifestat que l'entitat ecologista considera l'alcaldessa responsable dels fets, en la mesura que "a ella li correspon controlar allò que fan els membres de l'equip de govern i, per tant, no pot tolerar ni acceptar l'execució d'un animal a la via pública". Segons López, "sostenim que ella va actuar com a alcaldessa i que va tenir col·laboració directe amb els fets, tot i que no materialment perquè ella no va disparar, però sí en el control de la situació".

Els fets

Els fets van tenir lloc el 29 de març del 2012. Després dels intents de l'Ajuntament de Torà per trobar algú que es fes càrrec d'un gos abandonat que hi havia a la població, va ser el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) qui va capturar i lligar l'animal a un pal, però els agents d'aquest cos van marxar del lloc deixant el gos i al·legant que no se'n podien fer càrrec. L'animal estava lligat als afores del poble, prop d'una residència d'avis, un parc infantil i el camp de futbol.

Va ser llavors quan Alsina, davant de l'alcaldessa i altres testimonis, hauria disparat tres trets amb una escopeta. La mort de l'animal va crear polèmica al poble, i diferents fòrums virtuals i pancartes penjades al carrer van voler denunciar la mort del gos. Arran dels fets, l'alcaldessa de Torà va destituir Alsina del càrrec de tinent d'alcalde que ocupava i va perdre les responsabilitats municipals que tenia, tot i que va mantenir l'acte de regidor.

En aquella ocasió, el jutjat de Primera Instància de Solsona va dictar el sobreseïment del cas perquè va considerar que no quedava suficientment justificada la perpetració d'un delicte. El jutge entenia que la intenció d'Alsina era matar l'animal, però que no hi havia cap indici que permetés afirmar que pretenia maltractar-lo de forma voluntària i injustificada.