U

n parell de dies per setmana la parròquia de Solsona es converteix en un punt de trobada per fer una sortida al bosc. Dos voluntaris, el rector Lluís Tollar i un màxim de quatre membres de les 21 famílies que agafen llenya del bosc del bisbe van fins a la finca per recollir-la. La iniciativa de la diòcesi solsonina, anomenada "Un hivern sense fred", ofereix a les persones amb dificultats econòmiques agafar troncs d'una finca de l'església propera a Solsona per "aportar un gra de sorra" per intentar que tothom tingui cobertes les necessitats bàsiques.

Víctor i Juan Antonio són dos dels usuaris que, un cop cada quinze dies, acudeixen a l'anomenat "bosc del bisbe" per recollir llenya. Ho fan acompanyats de l'Emili Colomer i el Ramon Montraveta, les dues persones que, de forma altruista, s'encarreguen d'aquest projecte. L'un hi posa el transport -fins a la casa mateixa de les persones beneficiàries- i l'altre, la feina de tallar amb la motoserra els troncs que són massa llargs per cremar-los a les llars de foc i a les estufes.

Colomer explica que va ser ell mateix qui, en una trobada amb el bisbe de Solsona, Xavier Novell, "vaig comentar-li que tenia un amic que m'havia demanat de deixar la canalla a casa meva perquè no podia pagar la calefacció". A partir d'aquí, el mateix Novell va idear la campanya, oberta a tota la població, i va encarregar-ne la coordinació al rector de Solsona, mossèn Lluís Tollar. La iniciativa ja té més d'un centenar d'usuaris de 21 famílies. Tots dos voluntaris estan estretament vinculats a la parròquia, on acudeixen a missa setmanalment.