El ple del Consell Comarcal del Solsonès recupera competències en aquesta legislatura. En la darrera reunió de l'ens comarcal, es va aprovar delegar algunes atribucions a la comissió de govern, formada per sis consellers. Malgrat tot, bona part de les competències que s'atribuïen a aquest òrgan s'hauran de sotmetre a votació a partir d'ara en l'òrgan plenari.

Des d'avui, les facultats que tornen a recaure en el ple són: les contractacions d'obres, la gestió de serveis públics, la contractació de subministraments i la supervisió dels contractes signats amb empreses privades. Així mateix, el ple del Consell podrà gestionar "les contractacions i concessions de qualsevol classe, fins i tot quan el seu import superi el 10 % dels recursos ordinaris del pressupost" i la xifra de sis milions d'euros. El plenari controlarà alhora els contractes i les concessions que durin més d'un any i les operacions d'adquisició de béns i drets quan el seu valor superi el 10 % dels recursos ordinaris del pressupost o tinguin un valor que superi els tres milions d'euros.

Amb l'aprovació d'aquestes mesures, el nou ple del Consell Comarcal del Solsonès vol oferir una major participació i transparència en la gestió dels òrgans de l'ens. Segons fonts de l'equip de govern, aquesta és "una de les prioritats que es va fixar a l'inici de la legislatura". En aquest sentit, la presidenta del Consell, Sara Alarcón, va subratllar: "Si bé la mateixa llei permet delegar algunes competències a la comissió de govern" per agilitzar els tràmits, "des del govern comarcal s'ha cregut convenient que algunes actuacions de certa rellevància havien de ser una competència del ple del Consell per tal de poder sotmetre-les a debat, diàleg i consens". Alarcón fa referència al fet que la comissió de govern es reuneix setmanalment, mentre que el ple ho fa cada quinze dies.

Un ple amb pluralitat

El primer ple del nou Consell Comarcal del Solsonès, que es va celebrar a principi d'agost, va mostrar la pluralitat política de la comarca. A l'ens comarcal, hi ha quatre formacions representades: Esquerra Republicana, Convergència i Unió, la CUP i l'Associació d'Agrupacions d'Electors. Aquesta primera reunió també va permetre comprovar que l'equip de govern de l'ens, encapçalat per la presidenta, Sara Alarcón, no tindrà una oposició indolent. Una de les primeres friccions entre els diversos grups ja es va fer notar a principis de la setmana passada. Marc Barbens, de CDC, va qualificar d'"indecència" els 70.000 euros anuals bruts que cobrarà el nou gerent del Consell, Marc Carrera. Alarcón va defensar la retribució i la vàlua professional de Carrera.