El projecte Actua, que coordina l'Arada i que potencia que diferents entitats i veïns del sud del Solsonès s'organitzin per tirar endavant projectes, ha redefinit el seu pla de treball i aposta de manera clara per la promoció dels productes locals.

Marina Vilaseca, sòcia de l'Arada, explica que és normal que les noves línies de treball s'adrecin a la promoció de la producció agroalimentària, "perquè és un sector que està motivat, que es troba amb un entorn que li comença a ser favorable i perquè al Solsonès és estructural, som pagesos".

En la trobada plenària de l'Actua, que també va servir per fer valoració de la feina feta en els deu anys d'activitat, hi van participar una trentena de persones, "especialment gent jove i afí al projecte", diu Vilaseca, que van fer una anàlisi positiva de la tasca realitzada fins al moment i van establir un nou pla de treball per als propers 3 anys.

En aquesta nova planificació es proposa realitzar accions per fomentar els canals de comercialització comuns, cooperatius i compartits entre els productors del territori, potenciar el consum del producte local i el consum conscient i apropar els productors agroalimentaris del sud del Solsonès als centres de consum de l'hostaleria i el comerç de les poblacions properes.

Vilaseca explica que, de moment, s'han establert les línies mestres, però que ara caldrà "estudiar quins recursos existeixen que puguin donar suport a aquestes accions previstes", i després de l'estiu començaran les trobades "per parlar de programació concreta, amb els productors i la gent del territori".

Però el pla d'acció del projecte Actua també va definir altres línies de treball que els veïns consideren que cal explorar. Així, va sorgir la idea del casal d'infants rotatiu per tal d'augmentar l'oferta d'educació en el lleure per als veïns i veïnes del territori, i també es va acordar explorar la possibilitat de fomentar el coneixement de la història, indrets, valors, maneres de fer i cultura, per a un arrelament i una participació més gran dels joves. Així mateix, van sorgir propostes per acostar la cultura del cooperativisme o sobre desenvolupar accions de promoció del paisatge.

El projecte Actua està en marxa al Solsonès des de l'any 2009. Diverses iniciatives nascudes en el projecte han agafat entitat pròpia i s'han constituït en associació, com és el cas de l'Associació de Veïns de Pinell, o s'han consolidat en projectes independents com Territori de Masies.