Els productors de trumfos del nord del Solsonès han començat a collir aquesta setmana les varietats més primerenques d'aquest tubercle i valoren les pèrdues respecte a la collita de l'any passat en més del 75% a la zona d'Odèn i per sobre a Cambrils. Jordi Redorta, president de l'associació de productors de trumfo d'Odèn, ha explicat a Regió7 que "si ho comparem amb l'any passat, en què la collita va ser molt bona, estem recollint, pel que fa a les varietats kennebec i red pontiac, una quarta part de producte". Amb relació a altres collites considerades normals la pèrdua seria al voltant de la meitat de les patates.

La causa d'aquesta minva és, sobretot, la manca de pluges registrada a la zona durant els mesos de juliol i agost, que ha impedit que el trumfo es desenvolupés amb normalitat. Segon Redorta, "a Odèn encara va ploure una mica però a la zona de Cambrils hi ha molts camps que tot just veuen néixer els trumfos ara". Així ho ha confirmat Josep Espuga, de Cambrils, "com que no va ploure en el seu moment, no van néixer els trumfos i s'ha perdut cap al 80 % de la collita".

Un altre factor que ha influït en els mals resultats de la collita de patates ha estat la intervenció dels porcs senglars, que es mengen les arrels quan neixen. Aquest és un fet que es dóna cada temporada però aquest any, amb l'augment del nombre d'exemplars que s'experimenta a tot el territori, i la sequera que els proporciona poques opcions per alimentar-se, les conseqüències han estat devastadores. Espuga afirma que "tot i que protegim els sembrats amb fils elèctrics, els senglars els trenquen i es mengen els trumfos".

Isidre Solé, productor de Cambrils, assegura que la collita és pràcticament inexistent i que "haurem de comprar el trumfos pel consum propi aquest any". Solé comenta que "feia tant temps que no hi havia una collita tan dolenta, que a Cambrils ningú no ho recorda".

Els productors de trumfo confien que les varietats més tardanes, com el bufet i el bufet negre, puguin aprofitar les pluges que han caigut aquest setembre i la collita sigui una mica millor. Tot i això, Redorta adverteix que "tenim el risc que, com que són tardanes, baixin les temperatures i se'ns glacin".

Tot i això, els productors garanteixen la celebració de la Fira del Trumfo de Solsona el mes de març, "hi haurà poc producte per vendre i s'acabarà abans, però alguna cosa tindrem".