L'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys multarà a partir de l'any que ve els veïns que no separin correctament els residus i, per tant, no compleixin amb el reglament per a la recollida selectiva porta a porta, que va implantar-se al municipi a final de l'any 2012. «Tenim localitzats la gran majoria d'infractors i creiem que han tingut temps suficient per acostumar-se al sistema», exposa l'alcalde Francesc Xavier Mas.

El batlle explica que, fins el moment, «s'ha avisat als infractors amb bona voluntat, entenent que els canvis sempre són costosos».

Quatre anys després de la implantació del porta a porta, l'equip de govern de Sant Llorenç considera que «ha passat temps suficient i, per tant, aquells que encara fan malament la separació de residus i incompleixen amb els paràmetres de la recollida porta a porta, seran multats», diu Mas.

Les sancions començaran a aplicar-se l'any 2017, tot i que Francesc Xavier Mas detalla que, de moment, encara no s'ha pogut concretar quin serà l'import de les multes per aquesta infracció.

Tot i la determinació de l'Ajuntament de prendre mesures contra els infractors, l'alcalde també subratlla que cal agrair «moltíssim» la col·laboració de la gran majoria d'habitants del poble, que reciclen de forma correcta.

D'aquesta manera, fonts del consistori indiquen que a Sant Llorenç de Morunys es recicla molt per sobre de la mitjana catalana. Si el percentatge de recollida selectiva se situa en un 38,93% a Catalunya i en un 37,45% a la comarca del Solsonès, a Sant Llorenç la xifra de reciclatge s'eleva fins el 67,61%. Una dada que permet que l'impost d'escombraries «pugui mantenir-se congelat», detalla Francesc Xavier Mas.

L'alcalde de Sant Llorenç considera, així, que «reciclar correctament no només permet cuidar del medi ambient, sinó que també comporta un estalvi municipal enorme, ja que el preu que cal pagar per cada tona de rebuig cada cop és més elevat».

Taxes congelades

L'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys ha congelat, un any més, les principals taxes i impostos que afecten els vilatans i vilatanes. És a dir l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'impost de circulació, i també les taxes d'escombraries i clavegueram del 2017. La congelació de les principals taxes impositives ja va fer-se el 2016. Però és possible tornar a aplicar la mateixa política - subratlla Francesc Xavier Mas - perquè les arques municipals estan sanejades i tenen un nivell d'endeutament baix.

«Tant l'IBI com la taxa de les escombraries són dos impostos que des de la legislatura passada només hem tocat un cop», assegura l'alcalde. L'actual situació sanejada de les arques municipals permet mantenir aquest tipus de mesura, sobretot amb l'IBI, que és l'impost que aporta més ingressos al consistori.