En al marc de la campanya municipal solsonina de sensibilització sobre les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries 'Al·lèrgicum, mengem sense barreres', es vol crear un receptari participatiu en format digital, que es pugui consultar en línia. Per això es fa una crida a tothom que tingui receptes sense al·lèrgens a compartir-les per fer-ne una compilació.

Aquest receptari es concebrà com una eina de consulta i noves idees culinàries per a la ciutadania que pateix algun tipus d’al·lèrgia o intolerància alimentària. Per participar-hi només cal descarregar el model de fitxa del web www.allergicumsolsona.cat, a través de l’apartat 'Al·lèrgicum participa'. Les receptes es poden enviar fins al 20 d’abril al correu electrònic allergicum@ajsolsona.cat. Entre totes les persones que hi participin se sortejarà un lot de llibres de receptes i alimentació saludable.

És una acció de la regidoria de Salut i de la iniciativa 'Toleràncies, menjament amb il·lusió', subvencionada per la Diputació de Lleida, en el marc de la campanya 'Al·lèrgicum', iniciada el 2015 amb l’objectiu de difondre informació sobre una problemàtica que cada vegada afecta un sector més ampli de la població.

Actualització del cens de persones afectades

Paral·lelament, aquesta campanya vol fer una actualització del cens realitzat a Solsona el 2015 per conèixer la població solsonina afectada per alguna al·lèrgia o intolerància. Segons els resultats obtinguts, es planificaran noves estratègies per donar resposta al col·lectiu. Per participar-hi cal contestar una enquesta virtual també a través de l’apartat 'Al·lèrgicum participa' del mateix web. Les persones que ja van respondre-la fa dos anys poden tornar-hi en cas que s’hagi alterat la seva al·lèrgia durant aquest temps.

Entre els participants a l’actualització del cens se sortejarà un val de compra de 100 euros per a productes alimentaris sense al·lèrgens a la venda a diferents establiments i el llibre Jo també sóc al·lèrgic, de Núria Canturri.

En el primer cens virtual es van detectar 33 casos de Solsona, d’entre els quals 21 presentaven més d’una al·lèrgia o intolerància i 12, una de sola. Les al·lèrgies més comunes són als fruits secs, en 13 casos, seguides de la del gluten, per a deu persones, del peix, mol·luscs, crustacis i medicaments, per a vuit, i la verdura i la fruita, per a set. Quant a l’edat, la franja de 10 a 20 anys i la de 30 a 45 anys són les que registren més persones afectades, segons l’enquesta. Amb tot, hi ha més casos detectats en persones menors d’edat que en adults. Aquestes dades es van complementar amb un cens realitzat als centres escolars.

La població enquestada aleshores, tal com posa de manifest el diagnòstic realitzat, considerava que a Solsona hi havia una manca de conscienciació social, dels establiments i de la restauració respecte de les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Concretament, trobaven a faltar una oferta més àmplia de productes i més informació dels al·lèrgens presents als productes, a així com restaurants més adaptats o amb cartes ben senyalitzades.