És una tendència imparable a la qual una companyia de videojocs no pot donar l'esquena. Els nous sistemes de descàrrega ens han portat videojocs més barats i, també, gratuïts. PS Vita, molt millor preparada que la seva predecessora en aquestes arts, rep el seu primer títol 'free to play'.

'Treasures of Montezuma' és ja un vell conegut de les plataformes de descàrrega i els amants dels senzills videojocs gratuïts, encara que també existeixen versions de pagament. Diferents títols disponibles en línia o en mòbils com l'iPhone han vist la llum durant anys, i ara el joc fa el salt a la portàtil de Sony.

El nou videojoc per PS Vita, 'Treasures of Montezuma Blitz', consisteix en nivells compostos per un tauler de joies de diferents colors que cal anar fent desaparèixer per aconseguir la major quantitat de punts possible. El sistema és tan senzill com intercanviar la posició de dues joies per fer coincidir un mínim de tres iguals, que desapareixen.

Com passa en molts jocs 'freemium', el sistema per aconseguir beneficis es basa en els pagaments dins de l'aplicació. A 'Treasures of Montezuma' existeixen 'power ups' que permeten superar els nivells de forma més senzilla, i que s'aconsegueixen amb moltes hores de joc i tenacitat. No obstant això, també es poden adquirir mitjançant microtransaccions.

Sony ha anunciat el llançament de 'Treasures of Montezuma Blitz' a través del seu bloc oficial nord-americà, en què promet que no es tracta d'un títol únicament divertit per a aquells que gastin diners per aconseguir 'power ups'. "Molta gent pensa que en els jocs 'freemium' cal gastar diners per ser competitiu i guanyar els altres", diu la companyia abans d'assegurar que "aquest no és el cas d'aquest joc".