Els esports electrònics, els anomenats esports, són un dels principals focus d'atenció de la XII edició del saló internacional Gamelab, que presenta un dels cartells més atractius de la seva història, ple de llegendes del sector.

La dotzena edició del partit, que ha arrencat avui i tancarà divendres a l'hotel Hesperia Tower de l'Hospitalet de Llobregat, també fa patent que aquest sector ha traspassat fronteres i ha irromput en altres àmbits com els grans esdeveniments, el món de l'espectacle i el món audiovisual.

Així, el focus d'atenció es posarà en els "fenòmens socials" relacionats amb els videojocs; des dels esmentats esports fins als continguts generats per usuaris, passant per la realitat virtual.

Una de les estrelles de la primera jornada ha estat el responsable de competicions en Electronic Arts (EA), Peter Moore, amb una conferència sobre el fenomen ja de masses dels jocs competitius a escala professional.

Moore ha sostingut que el món real i el virtual cada vegada estan més a prop i ha elogiat la dedicació i la serietat dels esportistes dels videojocs.

"El videojoc competitiu comença a la teva habitació. Tothom pot ser una estrella dels esports", ha defensat Moore davant un auditori expectant.

La d'avui ha estat una de les primeres aparicions públiques de Moore des que va ser designat responsable d'esports en la companyia nord-americana.

Un altre dels noms propis del dia és el de John Romero, pare de la saga Doom, que va revolucionar el món dels videojocs amb una nova concepció dels jocs de trets en primera persona.

De la seva banda, la realitat virtual s'ha fet amb un espai en el Gamelab de la mà de PlayStation, que ha habilitat -amb la col·laboració de Sony Computer Entertainment Espanya- una sala on els assistents podran provar el dispositiu de realitat virtual de la PlayStation 4, que sortirà a la venda el mes d'octubre vinent a Espanya.

Més enllà d'aquests grans noms, el Gamelab manté la seva aposta pels creadors independents amb l'Indie Hub, un espai dedicat a aquest sector que avui ha comptat amb la presència del major referent de la cultura del videojoc indie a tot el món, Rami Ismail.

Demà serà el torn d'un dels conferenciants més esperats, Ron Gilbert, que és un dels dissenyadors i creadors de videojocs més reconeguts a tot el món.

En la seva intervenció, repassarà els seus més de trenta anys de trajectòria en els quals el seu treball per a Lucasfilms Games i en els quals ha publicat títols com "Maniac Mansion" o "Monkey Island", que han canviat la manera com la indústria veu el gènere de l'aventura gràfica.

L'últim dia del Gamelab, el protagonisme serà per a David Braben, que recollirà el Premi Llegenda 2016 en reconeixement a la saga Elite, que va significar un abans i un després en el món del videojoc.

Però el Gamelab també es reserva un espai per donar suport als estudis espanyols: la tarda del dijous 30 de juny tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels IX Premis de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Interactives que reconeixen l'excel·lència en la creació de jocs sense tenir en compte la plataforma o el gènere.