El geni de Dalí s'exhibeix a Los Angeles en escultures de gran format al carrer

Un total de 12 peces s'han distribuït a Rodeo Drive, a l'emblemàtica zona de Beverly Hills

03.07.2016 | 00:00
Bill Wiley, organitzador de l´exposició, al costat d´una de les peces

La màgia del geni Salvador Dalí inunda els carrers de Beverly Hills gràcies a l'exposició "Dalí Exhibit at Two Rodeo Drive", integrada per 12 de les escultures més icòniques del cèlebre artista, la primera mostra a l'aire lliure d'aquest estil que acullen els Estats Units. La col·lecció, oberta al públic a Rodeo Drive, una de les zones més turístiques de Los Angeles (Califòrnia), es pot veure fins al 23 de setembre.
La formen 12 peces en tres dimensions cedides per l'Institut Stratton, propietari de la col·lecció més gran d'obres de l'artista, fetes de bronze i amb una altura d'entre 1 i 3,6 metres, que posen en relleu el surrealisme i la "imaginació salvatge" de l'artista català (1904-1989).
Les escultures monumentals i de museu en exhibició són: La persistència de la memòria, Sant Jordi i el drac, L'unicorn, Dona en flames, Dansa del Temps I, Dansa del temps II, Cavall muntat pel temps, Àngel triomfant, Elefant triomfant, El cargol i l'àngel, El piano surrealista i El guerrer surrealista.
"Algunes han estat prèviament en museus i a diverses capitals del món, però volíem organitzar una mostra de talla mundial. Ha estat un procés amb molta gent involucrada", va explicar Bill Wiley, director del complex Two Rodeo Drive, on se situa l'exposició.
"Sembla senzill tenir les escultures en aquesta zona, però ha requerit una tasca molt intensa. Volíem portar art a Rodeo Drive per atreure el públic i aconseguir que l'àrea fos més interessant. Vam contactar amb museus per obtenir algunes peces, però no vam tenir gaire èxit", va detallar Wiley. Aquí va ser quan hi va entrar Michael Schwartz, propietari de la prestigiosa Galerie Michael, que, a través dels seus socis, va contactar amb l'Institut Stratton, amb seu a Suïssa, per arribar a un acord sobre la mostra.

Un llarg trajecte
"Es van enviar des de Gènova i es van transportar amb avió fins a Virgínia. D'aquí, van creuar el país amb tren durant 10 dies fins arribar al port de Los Angeles, on van passar la duana. Crec que ha valgut la pena i que és una gran oportunitat per a la filantropia i per a l'interès públic", va valorar Wiley.
Durant l'exposició, Galerie Michael oferirà recorreguts gratuïts els caps de setmana per als interessats en la mostra. "La idea principal és tenir art privat fet art públic", va afirmar Richard Rice, director de vendes internacionals de Galerie Michael. "Algú que podria no acudir mai a un museu pot gaudir d'aquesta exposició sense pagar res, simplement per venir a Beverly Hills, i, de pas, educar-se sobre la figura de Dalí. Per això fem els tours gratuïts", va assenyalar.
Però la clau de tot plegat és que els més adinerats podran adquirir les escultures, no a través de subhasta, sinó amb preus prèviament establerts que oscil·len entre els 400.000 i els dos milions de dòlars.
"Part de l'ímpetu d'aquesta iniciativa és la nostra habilitat per situar aquestes peces entre col·leccionistes, institucions i fins i tot museus", va apuntar Rice, que espera així recuperar la "costosa" inversió i obtenir certs beneficis. A més, les donacions obtingudes en els tours, així com un percentatge de les vendes de les escultures, es destinaran a Operation Smile, una organització sense ànim de lucre dedicada a millorar les vides de nens en països en vies de desenvolupament afectats per fissures labials, palatals i altres deformitats de la cara.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema