L’MWC rebaixa les altes expectatives dipositades en la sisena generació

Telecos presents al saló fan autocrítica de la gestió del 5G i demanen més cooperació empresarial per al desplegament del 6G

Carles Planas Bou

El 6G és, de moment, tan sols una promesa. Si el Mobile World Congress (MWC) del 2023 va alimentar les elevades expectatives respecte a la sisena generació de telecomunicacions sense fil, en l’edició que va arrencar dilluns a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat s’està rebaixant aquest to optimista.

Fa més d’una dècada, el sector va començar a parlar del 5G com una revolució per a la telefonia mòbil. La fira tecnològica organitzada per GSMA ha encapçalat aquest salt en la connectivitat, i l’ha posat en el centre del debat. No obstant, i tot i que cada vegada més operadores n’han normalitzat l’ús comercial, la indústria continua tenint dificultats per desplegar aquesta tecnologia. A finals de l’any passat les connexions globals van arribar als 1.900 milions, lluny dels 5.900 milions que s’esperen per al 2027.

"El bombo que vam donar al 5G va ser un error, ens vam deixar guiar per les nostres esperances i no vam fer les matemàtiques […]. Vam sobreestimar la demanda que hi havia", confessa Paolo Murri, vicepresident de Desenvolupament Empresarial i Innovació Oberta a l’empresa italiana de telecomunicacions TIM. "Moltes de les aplicacions que vam anticipar per al 5G no han prosperat", afegeix Douglas Kirkpatrick, director executiu de la companyia nord-americana Eridan Communications, especialitzada en la construcció d’aquests equips.

El 6G promet un altre salt endavant respecte al 5G. Entre els seus objectius està multiplicar per 10 la velocitat de transmissió de dades, reduir la latència perquè les connexions es produeixin gairebé en temps real i dotar aquest procés de més eficiència. S’espera que això obri la porta a un món cada vegada més interconnectat i amb més presència de tecnologies com la intel·ligència artificial (IA), la realitat virtual i augmentada o l’anomenada internet de les coses (IOT, per les seves sigles en anglès), terme que es va encunyar el 1999.

Algunes de les telecos presents fan autocrítica amb la gestió del 5G i demanen més cooperació empresarial de cara al desplegament del 6G. És el cas de la sueca Ericsson o la finlandesa Nokia. Les dues companyies formen part d’AI-RAN, una aliança que es va anunciar durant la primera jornada del congrés que té entre els seus objectius reforçar l’ús de xarxes sense fil més potents. També hi participen gegants de les telecomunicacions com la sud-coreana Samsung i l’alemanya T-Mobile, així com Microsoft, Nvidia, Amazon Web Services (AWS), Arm o Softbank.

Divisió entre els experts

El desplegament d’infraestructures per al 6G també suposa un repte tècnic que divideix els experts. "Si volem que aquesta xarxa floreixi necessitem tenir més espectre", va defensar Eiman Mohyeldin, cap mundial d’Estandardització de l’Espectre de Nokia, en la primera jornada del congrés. Les ones electromagnètiques, també conegudes com a ones de ràdio, són crucials per a les telecomunicacions sense fil. No obstant, dins del sector també hi ha veus que apunten que no fa falta ampliar les freqüències per dotar les xarxes de més potència, sinó utilitzar les actuals de forma més òptima i eficient.