El programa de TV3 Sense ficció estrena aquesta nit, a partir de les 21.55h, el documental Serrat i Sabina. El símbol i el 'cuate'. Dirigit per Francesc Relea, la coproducció entre Whats up Doc i Lastor Media arrenca a la vora del mar. Comença a la Mediterrània (Maó, Menorca) i continua a l'Atlàntic (Rota, Cadis), on Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina escriuen a quatre mans les cançons de La orquesta del Titanic, el disc de la seva segona i última gira conjunta per terres americanes.

La pel·lícula es remunta a unes quantes dècades enrere, quan els dos artistes van descobrir aquell continent, amb el qual mantenen una llarga història d'amor. Serrat viatja per Amèrica Llatina des de fa 45 anys. Va estar exiliat a Mèxic quan la dictadura franquista va ordenar la seva persecució. A l'Argentina i a Xile segueix ben viu el record del compromís del Nano contra els règims militars que el van declarar persona no grata.

Sabina va arribar més tard a Amèrica. La seva poesia i la seva actitud "canalla" sedueixen un públic que comprèn diverses generacions. A l'Argentina, canta amb la força d'un rocker i el sentiment d'un cantant de tangos. A Mèxic, els mariachis i les orquestres de poble entonen la cançó Y nos dieron las 10 sense saber que la va escriure Sabina.

Serrat i Sabina. El símbol i el 'cuate' és un viatge de dos artistes diferents i al mateix temps còmplices, a través d'un continent que ha viscut grans canvis i on han arrelat de manera profunda. Serrat és el símbol de tota una generació, que el venera com a referent. Sabina és una altra cosa. És el 'cuate', aquesta paraula tan mexicana que descriu l'amic, el col·lega, el còmplice.