Un alemany que ha après el català a distància guanya "El gran dictat"

Julian Brock va viure sis mesos a Lleida durant un Erasmus i ara ha tornat per participar al programa

08.10.2016 | 00:00
Julian Brock emocionat després de guanyar el concurs

Julian Brock, un estudiant alemany d'Història i de Filologia Hispànica, va donar dijous la gran sorpresa al concurs El gran dictat de TV3. Brock, de 28 anys, ha estudiat català a distància i només ha viscut sis mesos a Catalunya, durant un Erasmus que va fer a Lleida. Seguidor del programa, aquests dies és a Catalunya només per participar en el popular concurs de la televisió catalana que premia, sobretot, el coneixement de la llengua. Brock va explicar al programa que li feia "molta il·lusió" participar en el concurs i per això es va pagar el viatge de la seva butxaca.
Brock és un noi que no deixarà indiferent cap català. Tal com explica al seu canal de Youtube, malgrat ser alemany, se sent "catalaníssim" i sent una gran passió per Catalunya, per la seva gent i, sobretot, per la seva llengua. Tant és així que en un dels seus vídeos explica cinc raons per estimar el català, com ara la fonètica de paraules com "xiuxiueja", i destaca que és una llengua molt bona per a la música, i la consciència lingüística dels catalans.
També denuncia que només pel sol fet de ser estranger, molts catalans li parlen en castellà. També diu que estima el paisatge català i la seva gent.
Brock només ha viscut 6 mesos a Catalunya, concretament fent un Erasmus a Lleida. Amb aquest temps i les seves classes a distància des del seu país, ha après el català a un gran nivell, tant com per aconseguir guanyar el programa El gran dictat de TV3, moment en què no va poder reprimir les llàgrimes.

Diversitat territorial
El gran dictat ha iniciat una nova fase de càsting per trobar concursants de les varietats dialectals corresponents a la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, el País Valencià i les Illes Balears. El concurs prepara quatre edicions especials dedicades cadascuna a un d'aquestes territoris. Les persones seleccionades competiran amb parlants de la seva zona per endur-se a casa un premi de 1.000 euros. En aquests programes, els continguts de les proves tindran en compte les variants de cada parlar i recolliran les paraules i expressions més habituals de cada territori. Amb aquests programes, El gran dictat continua commemorant els 7 anys d'emissió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema