La presentadora, pintora i actriu Elena Santonja va morir ahir a la matinada a Madrid als 84 anys, segons va confirmar a través de les xarxes socials l'Acadèmia de Cinema. Casada amb el director de cinema Jaime de Armiñán (1927), Santonja es va fer molt popular quan va presentar a Televisió Espanyola el programa de cuina Con las manos en la masa. El format es va emetre a la televisió pública entre 1984 i 1991, i va ser substituït per El menú de cada día, espai presentat per un aleshores debutant Karlos Arguiñano.

La sintonia de capçalera de Con las manos en la masa era una cançó de Gloria van Aerssen, morta el 22 d'octubre de l'any passat, i de la germana de la presentadora, Carmen Santonja, que formaven el duo Vainica Doble. Per l'espai, que ben aviat es va fer molt popular entre l'audiència, més de 300 personatges van acompanyar Santonja als fogons. Els escriptors Gonzalo Torrent Ballester i Rosa Chacel, el director de cinema Pedro Almodóvar i els actors Fernando Fernán Gómez, Luis Ciges i Amparo Rivelles van ser alguns dels convidats. Segons ella mateixa explicava, entre ella i el seu marit coneixien totes les estrelles del món de l'art a Espanya.

Un final amarg i sobtat

Elena Santonja, presentadora i guionista, i Álvaro Lion-Depetre, director, van ser contractats per fer Con las manos en la masa per a TVE el 1983, però vuit anys més tard la cadena pública va notificar el cessament del programa, una decisió que ells van recórrer als tribunals sense èxit. Santonja argumentava que TVE feia ús de la seva imatge per publicitar productes sense rebre cap contraprestació.

Santonja va debutar a la televisió amb Entre nosotros (1958), un espai dedicat a la dona. També va treballar com a actriu en diverses pel·lícules, entre les quals destaquen Crimen de doble filo de José Luis Borau o El verdugo de Luis García Berlanga. En el món del teatre, Santonja va treballar sota les ordres de prestigiosos directors com Adolfo Marsillach.