Les 12 fires i festes que no et pots perdre aquest cap de setmana

Consulta la programació de la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga, la Fira de Sant Andreu de Manresa i les Festes de Tardor de Cabrianes, entre els actes més destacats a la regió central

La Fira de Sant Andreu de Manresa en una edició anterior

La Fira de Sant Andreu de Manresa en una edició anterior / arxiu

Redacció

BERGA

18 anys de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat -Dissabte, a les 20 h, a la plaça de Sant Pere, espectacle inèdit i irrepetible amb bombolles de sabó i músiques patumaires, a càrrec de Pep Bou i la Cobla Berga Jove. Acte conduït pel periodista berguedà Xavi Rossinyol. Es retrà homenatge a persones que han contribuït a la millora i evolució de la festa i a la generació de berguedans que van néixer el 2005 i que enguany fan 18 anys.

Fira de la Xocolata i la Ratafia -Dissabte, de 10 a 20 h, al carrer del Roser, parades de productes relacionats amb la xocolata i la ratafia. De 10 a 20 h, al carrer del Roser, demostració d’elaboració de xocolata a braç del segle XVI al segle XIX, amb Xocolata Aynouse. De 10.30 a 12.30 h, a la plaça dels Països Catalans, espectacle i taller La màgia dels aliments, amb Violeta Antò. De 10 a 13.30 h, a la plaça dels Països Catalans, fase eliminatòria del 14è Concurs de Ratafia de Berga, a càrrec d’un jurat professional. Bases a www.festaratafiaberga.cat. Organització: Casal Panxo. D’11 a 13 h, a la plaça dels Països Catalans, tastos de xocolata i ratafia. Venta de tiquets al moment. Preu: 5 euros. Organització: Casal Panxo. A les 11.30 h, a la plaça dels Països Catalans, música a càrrec dels combos de l’Escola Municipal de Música de Berga. A les 12.30 h, a la plaça dels Països Catalans, vermut musical amb Cece Giannotti. Organització: Casal Panxo. A les 17.30 h, a la plaça dels Països Catalans, espectacle La màgia dels aliments, amb Violeta Antò. A les 18 h, a la plaça dels Països Catalans, xocolatada popular. Organització: Ajuntament de Berga. De 18 a 20 h, a la plaça dels Països Catalans, fase final del 14è Concurs de Ratafia de Berga, a càrrec d’un jurat professional; tast i repartiment de premis a les millors ratafies del certamen. . Bases a www.festaratafiaberga.cat. Organització: Casal Panxo. A les 21 h, al cinema Catalunya, sopar ratafiaire. Venda de tiquets a www.festaratafiaberga.cat. Preu: 15 euros; i 13 euros per als socis del Casal Panxo. Organització: Casal Panxo. A les 23 h, al Casal Panxo, concert Ratafiaire amb Pasqual i els desnatats. Organització: Casal Panxo. Diumenge, a les 11 h, sortida des de la font del Guiu, de la ruta guiada dels molins, a càrrec d’Hèctor Aranda. Organització: Ajuntament de Berga.  

CABRIANES

Festes de Tardor -Dissabte, a les 20.30 h, al Centru, degustació & concert amb el grup Julivert. Productes de tast: embotits de Ca la Laia, oli Terra La vita, vi Artium, pa forn de Cabrianes, Ous de l’Oriol, mató de Cabrianes i formatges Km0. Preu: 15 euros. Entrades anticipades a Ca la Laia. Reserves: cabrianes@cabrianes.org. Diumenge, de 10 a 14 h, a la plaça de la Vinya, fira de l’oli amb 5 productors catalans i altres productes gastronòmics. A la plaça del Centru, fira de tardor amb productes i articles diversos. Esmorzar popular organitzat per l’associació de veïns i el Cau de Cabrianes. A les 18 h, al Centru, Festival Test. Entrades: 5 euros. Entrades anticipades a Ca la Laia. Reserves: cabrianes@cabrianes.org. Ho organitza: AVV de Cabrianes i OTP Cabrianes.

CASTELLAR DE N’HUG

1a Desfilada de Bouviers de Berna -Diumenge, a partir de les 11 h. Trobada d’aquesta raça de gossos de muntanya.

LA COROMINA 

6a Fira de Nadal -Dissabte, de 9 a 20 h, més d’una setantena de parades de productes nadalencs i artesans. Inflables, batucada, cantada de nadales a càrrec de l’Escola Municipal de Música, venda de flors i plantes, activitats per als més petits, exposició del conte de l’escola Joan de Palà al casal d’avis i trobada de plaques de cava. A les 20 h, piromusical. Hi haurà dues furgoteques. Organització: Associació de Veïns de la Coromina. 

IGUALADA

Mercat d’antiguitats, col·leccionisme, art i artesania -Diumenge, com cada últim diumenge de mes, de 9 a 14 h, al passeig Verdaguer. Organització: Fira d’Igualada.

Amics del Tren uDiumenge, a les 10 h, al passeig Verdaguer, circuit portàtil de tren de via de 5» dels Amics del Tren d’Igualada. Accés lliure. Ho organitza: Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona. 

MAIANS

Festa major -Diumenge, a les 9.30 h, a la plaça de l’Era, sortida de la caminada pel terme de Maians. Recorregut de 7,2 km per veure l‘estat del bosc després de la crema del 2015. S’explicaran les millores que s’hi han de fer i les actuacions que ja s’han fet, a càrrec de Josep Rius. 

MANRESA

Fira de Sant Andreu -Divendres, durant tot el dia, al passeig Pere III, mostra d’artesans amb més de 80 parades de productes artesanals. Durant tot el dia, al comerç de la ciutat, inici del 57è concurs d’aparadors organitzat per la Cambra de Comerç. Més informació: www.cambramanresa.cat. Durant tot el dia, al comerç de la ciutat, sorteig de 6.000 euros en vals. Més informació: www.ubicmanresa.com. De 18 a 23 h, a la pista de gel de la plaça Sant Domènec, Tardeig sobre gel x Sielu. Festa preinaugural de la pista de gel amb DJ Iska. Servei de bar i tapes. Organitzat pel Sielu i la UBIC. Dissabte, durant tot el dia, al passeig Pere III, mostra d’artesans amb més de 80 parades de productes artesanals. Durant tot el dia, al comerç de la ciutat, sorteig de 6.000 euros en vals. Més informació: www.ubicmanresa.com. Durant tot el dia, a la plaça Sant Domènec, pista de gel. Preu: 7 euros. A les 12.30 h, a la plaça Sant Domènec, i a les 19.30 h, al passeig Pere III cruïlla amb Arquitecte Oms, La Rifa del porc de Sant Andreu, espectacle de carrer a càrrec de la Companyia Cinot. De 10.30 a 13.30 i de 17 a 19 h, a Crist Rei, Sant Andreu Infantil: gimcana del comerç local, tallers de manualitats, pintacares, jocs de fusta. A càrrec de La Xarranca i D’Art. A les 17.30 h, a la plaça Sant Domènec, encesa de llums de Nadal i inauguració de la pista de gel, amb un espectacle del Màgic Pol amb exhibició de patinatge. A les 18.30 h, al carrer Sant Andreu, encesa de Santandreu: llums de Nadal fets amb materials reciclats i controlats amb intel·ligència artificial, a càrrec de Llums a l’ombra, projecte de La Codornella i Cultura del Bé Comú. Diumenge, durant tot el dia, al passeig Pere III, mostra d’artesans amb més de 80 parades de productes artesanals. Durant tot el dia, al comerç de la ciutat, sorteig de 6.000 euros en vals. Més informació: www.ubicmanresa.com. Durant tot el dia, a la plaça Sant Domènec, pista de gel. Preu: 7 euros. De 10 a 14 h, a Crist Rei, Festa de l’Escudella, amb demostració de cuina i degustació d’escudella de Nadal i brou del Pelegrí, a càrrec de Jordi Llobet i conduït per Pep Garcia. Mercat de pagès Slow Food de la Catalunya Central. Amb la presència de la cuinera i comunicadora Maria Nicolau, que presentarà el llibre Cuina! O barbàrie. A les 12.30 h, al carrer Guimerà cruïlla amb carrer Casanova, La Rifa del porc de Sant Andreu, espectacle de carrer a càrrec de la Companyia Cinot. A les 13 h, a la Baixada dels Drets, Garrinada. Organització: El Celler i Pollastres Estrada.  

Tast de cerveses i circuit de «balance bike» -Dissabte, al matí-migdia, al mercat Puigmercadal, tast de cerveses del Bages a càrrec de The Goats i circuit de balance bike per a públic infantil a l’exterior.

7è Stalow Fest -Dissabte, al voltant de la pista de skate del Congost, festival de cultura urbana organitzat per l’Associació Juvenil Stalow de Manresa. S’incorpora una lliga de batalles de cançons, que es decidirà amb la final que tindrà lloc durant el festival; i la primera competició de break-dance anomenada Break Draft. També hi haurà les tradicionals batalles de rap freestyle, la competició de skate, l’exhibició de grafit, els concerts i la música electrònica. Al matí, classe popular de skate, oberta a tothom, a càrrec de Stalow Academy. Més informació: www.stalow.com.

OLVAN

Muussegada, Fira de la Vedella Autòctona de Catalunya-Divendres, a les 18 h, a l’Ateneu, xerrada tècnica: Aplicació dels drons a la ramaderia extensiva. Dissabte, a les 18 h, a l’Ateneu, 2n Concurs nacional d’hamburgueses de vedella. Per participar com a jurat popular cal inscripció prèvia a www.muusegada.cat. De 19 a 22 h, a la plaça Sant Sebastià, espai de sopar-degustació de vedella. Amb cinc plats de vedella de races autòctones a càrrec del càtering Les Alzines, acompanyats dels vins de la DO Pla de Bages i de la música de Swite Duo i Retrohit. A les 21 h, a la plaça Sant Sebastià, entrega de premis del concurs d’hamburgueses. Durant el vespre, a la plaça Major, circuit de tractors de pedals infantil i jocs tradicionals a càrrec de la companyia l’Anònima. Diumenge, a les 10 h, a la zona del voltant de l’Església, obertura del mercat de productes, amb paradistes de la zona de tots els sectors. A les 10.30 h, a la plaça Major, taller de cuina per a adults: Fem un Steak Tartar, a càrrec de La Cuina del Barbut. Inscripcions a www.muussegada.cat. A les 11 h, a la plaça Major, taller de cuina infantil: Fem un entrepà de vedella amb maionesa de farigola, amb Anna Fornell. De 0 a 12 anys. Preu: 3 euros. Inscripcions a www.muussegada.cat. A les 11.30 h, a l’Ateneu, taula rodona: Lideratges femenins al Món rural, amb Martina Marcet, productora de pollastres ecològics de la Nou de Berguedà; Anna Martí, productora d’oli del Priorat; i Teresa Torné, productora de patates i ramadera de la Cerdanya. A les 11.30 h, a la zona del mercat, actuació de la xaranga Entrompats Band. A partir de les 12 h, a la plaça Sant Sebastià, maridatge d’un estofat de vedella. Aperitiu maridat amb un vi de la DO Pla de Bages. A les 13 h, a la plaça Sant Sebastià, demostració de cuina amb Arnau París, guanyador de la 9a edició de Masterchef i presentador del programa Cuines de TV3. Durant tot el matí, a la plaça Major, circuit de pedals infantil. Durant el matí, visites a la ramaderia d’Olvan, amb sortides (cada 30 minuts) amb tractor des del costat de la Rectoria, amb el tractor de la Cabanya del Pastor. 

SÚRIA

Festa de Santa Bàrbara -Divendres, a les 18.30 h, al saló de sessions de la casa de la vila, presentació i obertura de la Festa de Santa Bàrbara amb la ponència Retrat de la Colònia dels anys 50 en endavant, a càrrec de Demetri Domínguez Ferrer. Dissabte, de 10 a 13 h, a la plaça de Sant Joan i centre urbà, festa infantil: botifarrada popular, coca i xocolata, castells inflables, maquillatge infantil, actuacions, tallers a càrrec de la entitats de la vil a i altres activitats. Organització: Comitè d’empresa d’ICL Súria.

Subscriu-te per seguir llegint