Igualada donarà el tret de sortida a la seva festa major dilluns vinent a les 6 del matí amb l'engalanament festiu dels carrers, una celebració que s'allargarà fins al dilluns 29, quan es clourà amb el piromusical i la clàssica pujada de cadires al Clein. Més de 100 actes organitzats principalment per l'Ajuntament d'Igualada amb la participació constant i ja consolida-da de l'Associació Juvenil La Coll@nada, la iniciativa popular que va néixer fa més de 10 anys amb la voluntat d'esdevenir l'alternativa juvenil a la festa major.

Enguany la festa té diverses novetats: la ciutat recupera les figures dels Gegants Vells i del Tabal i l'acte de la Passacalle de la mà de la Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (FESTHI). D'altra banda, els gegants d'Igualada estrenen el ball solemne i es presentarà el llibre Savis caparruts, que recull els contes dels capgrossos de la ciutat, entre altres novetats.

La Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (FESTHI) ha treballat de valent els últims mesos per tenir a punt per aquesta setmana diversos elements. El dilluns 22 a la 1 del migdia es presentaran els Gegants Vells i el Tabal, uns gegants que tenen la primera referència oficial l'any 1861 i que van ser perduts o destruïts durant la Guerra Civil. Ara s'han pogut recuperar gràcies a les aportacions d'un gran nombre d'Igualadins i la col·laboració de l'Ajuntament d'Igualada.

El projecte vol tornar a donar importància a aquesta figura històrica i també a la del Tabal, documentada des de final del segle XV fins a les darreries del segle XIX. Un instrument i un personatge que el tocava amb diverses funcions com fer saltar als membres del Ball de la Patera (lluita de moros i cristians), anunciar la festa uns dies abans o anunciar la vigila de Sant Bartomeu. Cada any la figura serà representada per un membre diferent de les colles de percussió contemporània de la ciutat.

Per últim, l'acte de la Passacalle també s'ha recuperat i es podrà tornar a viure el dimarts 23 al vespre pels carrers cèntrics d'Igualada. Un acte que anunciava l'arribada de la festa durant la vigília de Sant Bartomeu i que recorria els carrers amb la comparseria del seguici passant per les cases i domicilis de les autoritats i la gent notable.

No hi faltaran, però, els actes imprescindibles com la Tronada, la Cercavila Tradicional (dissabte 27), l'exhibició castellera, el Tast al Rec i les Barraques, el Correfoc, la missa cantada i la processó de Sant Bartomeu (dimecres 24) i, per suposat i entre altres, el pregó de la festa major. Un pregó visual i sonor que, sota el nom de Igualada sona bé, es podrà presenciar el dijous 25 a 2/4 de 10 del vespre, i que tindrà la participació del grup català Blaumut.

Pel que fa als actes organitzats per La Coll@nada faran el tret de sortida el mateix dilluns 22 amb la Tabalada, el Tast de la Pomada i el pregó. Tampoc no hi faltarà el seguit d'activitats més transgressores com l'O-birring, els Jocs Besties i l'Igualadí de Ferro, l'Operació Cigró o el Cercanit.

Els vuit dies que la ciutat estarà de festa estaran molt marcats per l'oferta àmplia i variada de música i espectacle. De fet, el lema d'aquest any és que Igualadasona bé, i destaquen grups com el cap de cartell Blaumut, Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, la Fundación Tony Manero, i Andrea Motis i Joan Chamorro. En el vessant d'espectacles destaca T'estimo, però no tant, al Teatre de l'Aurora i Enchanté de Las Divinas, al Teatre Municipal Ateneu.