L'Ajuntament d'Esparreguera vol fer una cessió de la gestió de la residència geriàtrica municipal de Can Comelles a l'empresa Sumar Empresa d'Acció Social, SL (Sumar SL) per tal de poder fer, segons argumenta, una gestió més eficient de la política de contractació i substitucions de la plantilla. Els treballadors no ho veuen clar, i dimecres a la tarda es van concentrar davant de l'Ajuntament i van llegir un comunicat en el que exposaven el seu temor a perdre drets laborals.

L'equip de govern assegura que en un futur es mantindran els mateixos drets laborals. La fórmula que ha triat l'Ajuntament per buscar una empresa que es faci càrrec de la residència és l'encomana de gestió. Aquet model està limitat a la cessió d'empreses municipals a empreses que siguin absolutament públiques. Sumar SL ho és, i està participada d'aquests ajuntaments que els cedeixen serveis. Aquesta també seria la solució que hauria d'adoptar l'Ajuntament.

A Can Comelles actualment hi resideixen 123 persones i hi treballen gairebé 50 persones. L'objectiu d'aquesta aposta, segons el govern, és «millorar la qualitat de vida dels residents mitjançant un model d'atenció especialitzat i un sistema de gestió àgil». Amb aquest canvi, l'Ajuntament diu que «vol posar el focus en les necessitats de les persones grans i assegurar la capacitat de resposta per donar-los atenció».

Mitjançant el model de l'encomana de gestió, l'Ajuntament d'Esparreguera vol «posar fi a diferents situacions que impacten directament en l'atenció als residents de Can Comelles». Els principals problemes que el govern local posa sobre la taula són «la impossibilitat de contractar nou personal, imposada per la Llei 27/2013, i la manca d'agilitat a l'hora de fer substitucions de treballadors». «La cobertura de baixes pateix demores constants degut als requeriments legals i administratius dels processos de substitució de personal i aquest fet provoca sovint situacions de manca de treballadors a la residència», segons han explicat fonts municipals.

Aquesta gestió externa també hauria de garantir la prestació de serveis com la visita mèdica o el subministrament d'aliments, i aprofitar l'especialització d'a-questa empresa per ampliar el catàleg de serveis als residents, com ara un programa d'atenció i acompanyament a pacients de demències.