En una roda de premsa distesa a mitja tarda d'aquest dijous, l'associació juvenil La Coll@nada va presentar el seu ventall d'iniciatives per la festa major d'enguany. En aquesta edició de les activitats alternatives de la capital de l'Anoia, el rosa xiclet s'apoderarà dels espais festius; serà present en samarretes, fum de bengales, cartells, mocadors, etcètera.

Un color que és denominador comú en els tres cartells presentats ahir amb els lemes que es pretenen difondre aquest any: «Construïm una ciutat jove», «Conquerim places i carrers» i «Transformem la festa». En el sentit de la transformació, la Coll@nada també va presentar el principal canvi que es viurà: la nova ubicació de l'espai Territori Festiu, l'epicentre de la festa alternativa. La Plaça Pius XII d'Igualada servirà a l'entitat com a espai on desenvoluparà el gruix de la seva activitat, sobretot la nocturna: van comentar que «és una plaça que ens sentim molt nostra; a més és just al centre, lloc on creiem que ha de passar la festa major».

En aquest sentit, els mateixos joves van explicar que tenen intenció de «parlar amb els veïns i convidar-los» a formar part de la iniciativa. També afegiren que s'acolliran a la normativa municipal i al permís que l'Ajuntament els ha cedit per l'ús de l'espai per la setmana de festa.Fum a Igualada

Els joves van començar repassant la trajectòria de l'entitat, que ja acumula 15 anys de propostes alternatives i complementàries a la festa major proposada pel consistori. També es van referir en sentit crític al govern municipal i a la seva gestió de la cultura, les festivitats i d'altres polítiques: «un any abans de les eleccions, ens volen vendre fum» va explicar un dels integrants, i va afegir que «el fum és un senyal d'alerta, ens avisa del perill». Moment en el qual es va descobrir l'eix d'aquest any «Som foc, som fum».

Una de les joves va puntualitzar «l'any passat, de l'espurna i les ganes de canvi, de construir nous espais, vam atiar el foc amb un nou territori festiu; d'aquesta flama, d'aquest foc, es desprèn un fum imparable i creixent, que es filtra per tots els racons de la ciutat. A cada assemblea que fem per preparar la FM, a cada moment que ocupem el carrer, a cada crítica que fem a les polítiques fum de la ciutat europea del no-res, el nostre fum desborda Igualada. On hi ha fum, hi ha foc»

És el quart any que des de l'Associació es realitza el protocol, «volem unes festes feministes» van explicar les tres joves encarregades de la seva elaboració. Com ja es va fer l'any passat, la festa major comptarà amb una falca musical pròpia rebutjant aquest tipus d'agressions. També es duran a terme activitats com el sopar no-mixta, just a l'entrada de les festes, el dia 19 d'agost. Finalment, la Coll@nada va mencionar als presos polítics i els exiliats tot explicant que es podran veure al llarg de la festa major cartells amb els missatges «és festa major malgrat la repressió», o «ens falten». També es va llegir un manifest.