Meritxell Humbert, regidora a Vilanova i presidenta comarcal d'ERC a l'Anoia, trenca relacions amb l'actual direcció dels republicans tant a la comarca com a Vilanova. Deixa el grup municipal d'ERC, però manté l'acta com a membre de la corporació vilanovina, i també deixa el càrrec de presidenta del grup comarcal d'ERC per desavinences amb el seu grup i amb la formació a nivell comarcal. Humbert, que va liderar una llista que va aconseguir dos regidors en les municipals del 2015, ha vist com a nivell de la secció local se l'apartava del lideratge de la futura llista electoral que està elaborant la formació i ha decidit deixar tota la representació dels republicans. En aquests moments, manté la militància, però.

Humbert va anunciar el seu adeu ahir al migdia, amb una carta que va enviar als mitjans en la qual expressa que «en una decisió complexa», «renuncio a encapçalar la llista d'Esquerra Republicana per a les properes eleccions municipals». Argumenta que es tracta de «motius polítics, perquè no comparteixo el rumb de decisions que es volen prendre, a nivell local i comarcal, en el futur mandat de Vilanova del Camí». I explica que va decidir presentar-se «com a candidata a les eleccions municipals del 2015 amb unes idees i uns objectius, que he defensat amb alegria, determinació i molta il·lusió».

Aquests motius polítics no són uns altres que les diferències de criteri amb el grup local sobre el suport o la relació amb el grup de l'exalcaldessa Vanesa González (V365), amb qui Humbert va compartir govern. La regidora es va trobar amb l'oposició al si del grup municipal, i també a la secció local, on hi ha un sector majoritari que no vol establir acords amb González. Humbert, en canvi, defensa la bondat d'un projecte que es pugui compartir amb el grup de V365. Però, a més a més, quan va anar a intentar aclarir la situació de Vilanova a la direcció comarcal, que ella mateixa presidia, aquest òrgan va decidir que el futur alcaldable de Vilanova no fos ni Humbert ni l'actual número 2 a l'Ajuntament, Marcel·lí Nieto. Humbert, com a presidenta, va quedar desacreditada i ha decidit plegar, segons ha explicat ella mateixa a Regió7. La regidora i expresidenta d'ERC admet que «va ser una decepció molt gran» veure que la direcció no li feia costat.

Nieto, que segons fonts de la direcció d'ERC té poques possibilitats de ser candidat, passarà ara a ser el número 1 a l'Ajuntament de Vilanova, però també serà l'únic representant del partit.

Humbert destacava ahir que «vam fer una feina ingent per presentar-nos, per tenir més representació a l'Ajuntament i per guanyar molts militants». I considera que Nieto, que a diferència del partit ella creu que sí que és qui es postula per encapçalar la llista, «no veig que sigui una persona per liderar el projecte».

ERC es va afanyar ahir mateix a anunciar el relleu a la direcció comarcal. A partir d'ara, el partit a l'Anoia estarà presidit per David Alquézar, alcalde de Sant Martí de Tous i actual vicepresident dels republicans a l'Anoia, que es mantindrà al davant de la formació com a mínim fins després de les eleccions municipals (a final de maig del 2019). La renúncia a la presidència d'ERC s'ha produït aquesta setmana.