La commemoració de l'arribada del patge Faruk a la ciutat d'Igualada ara fa 75 anys va començar ahir al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia (MPICA). En format d'exposició, «Faruk. Històries del 28 de desembre» és una mirada retrospectiva als orígens de la festivitat, per explicar en el seu context l'arribada del patge Faruk a la ciutat d'Igualada. La presentació de l'exposició ha tingut la presència del regidor de Cultura, Pere Camps, la directora del MPICA, Glòria Escala, el president de la Comissió Cavalcada de Reis d'Igualada, Joan Prats, i el comissari de l'exposició, l'historiador i gestor cultural Pau Duran.

L'equip organitzador ha detallat la composició de l'exposició i la recollida de testimonis, documents, material gràfic, radiofònic, vestimenta i audiovisual que es conserva per explicar l'arribada de l'emissari reial dels Reis d'Orient i també, l'origen de la festivitat, «la més antiga del principat», segons ha assenyalat el regidor Pere Camps.

Per a Glòria Escala, l'organització de l'exposició forma part de la «voluntat del museu per ser un altaveu de la cultura popular, un espai per a les entitats locals». La directora del MPICA ha destacat 2 activitats i 2 accions vinculades a la mostra. «El 2 de desembre, el comissari de l'exposició oferirà una visita guiada i en el marc del programa familiar Creactiva't al Museu, el 16 de desembre es durà a terme el taller Una joia per al patge Faruk», on nens i nenes jugaran amb retalls de pell, perletes i granadura de fantasia. Les dues activitats es faran a les 12 del migdia. Les 2 accions relatives a l'exposició han estat un espot publicitari audiovisual, un relat imaginari ambientat en el Nadal del 1943 i una recreació de les emissions de Ràdio Igualada d'aquell mateix any.

En declaracions a Regió7, Pau Duran ha explicat que «l'exposició està dedicada a la figura del patge Faruk i als elements que l'acompanyen», comenta. «Però, a més, el 28 de desembre s'agafa com a fil conductor per a una exposició que també repassa la història de la ciutat. S'ha dividit la mostra de la festa dels Reis en dues etapes, la que va des de l'inici de la festa, el 1892, fins al 1939, i una segona etapa que va d'aquest any fins al 1991», detalla el comissari. «En la primera part es retrata el període de la Segona República, les vagues, la sectorialització de les entitats segons burgesia i classe obrera, en definitiva, les bases del que serà la festa durant la dictadura amb la inclusió del patge Faruk i la consolidació de la festivitat tal com ens ha arribat als nostres dies, la segona part de l'exposició», asse-nyala Duran. El comissari també ha explicat part de les recreacions històriques que acompanyen l'exposició: «Marc Tarrida ha estat l'encarregat de representar-hi Lluís Valls, professor de l'Acadèmia Igualada durant el 1943 i la persona responsable que va portar el patge Faruk a Igualada. De fet, l'exposició acaba l'any 1991 perquè va ser l'any en què va morir Valls», detalla.

El president de la Comissió Cavalcada de Reis d'Igualada ha parlat de la seva col·laboració amb el desenvolupament de l'exposició. En el marc de la presentació de l'exposició, Joan Farrés, membre també de l'entitat, ja havia comentat algunes curiositats de l'arribada del patge Faruk. Segons ha explicat en aquest mitjà, «des del 1943 fins al 1950, cada 28 de desembre el patge Faruk arribava a la ràdio, però sense recepció als infants. Durant la cavalcada de Reis es passejava entre els Reis d'Orient i els patges. La primera recepció dels nens i nenes de la ciutat d'Igualada al patge Faruk va ser el 1950. Ara bé, en aquells temps, el cinema era una de les activitats més preuades socialment i tothom esperava les projeccions del Centro Nacional, l'actual Ateneu Igualadí, cada diumenge, recorda. Així va ser com, pel fet que s'havia programat la primera arribada del patge Faruk un diumenge 28 de desembre del 1950 al Centro Nacional, el primer any que el patge Faruk va ser rebut pels més menuts de la casa, la seva arribada va ser un dia abans, el 27 de desembre. I no va ser fins al 1960 que es va instaurar que l'arribada seria sempre el 28 de desembre», asse-nyala Duran.

L'exposició ha estat organitzada pel MPICA, comissariada per l'historiador i gestor cultural Pau Duran i té la col·laboració i participació de la Comissió Cavalcada de Reis d'Igualada, el Museu del Joguet de Catalunya, l'emissora Ràdio Igualada, la Biblioteca Central d'Igualada, la Federació del Seguici Tradicional i Històric d'Igualada (FESTHI), la Parròquia de Santa Maria d'Igualada, TV3 - CCMA i més d'una vintena de particulars.