L'ús de l'anticonceptiu per a coloms que s'ha aplicat a Calaf des del mes d'abril passat ha reduït la població d'aquestes aus el 26%. Actualment, es considera que a Calaf n'hi ha una colònia de 248 exemplars. El tractament s'ha fet amb Ovistop (nicarbazina 0,08%), un anticonceptiu per a coloms. Els efectes han estat més notables al nucli antic, on s'ha observat una gran reducció en el nombre de coloms.

«El resultat es troba dins de la mitjana esperada d'acord amb els resultats assolits en altres poblacions que utilitzen el mateix mètode», segons han explicat fonts municipals. El govern calafí destaca que l'efecte d'aquest mètode «té un valor afegit, ja que la vila està rodejada de camps de cereals i per tant els coloms tenien aliment alternatiu al seu abast».

L'anticonceptiu s'ha subministrat en dos punts de la vila: a l'església i al carrer de Francesc Macià (antiga fàbrica Saina). Cada matí a primera hora un màquina ha escampat la dosi necessària (10 g/colom) segons el nombre de coloms presents a cada punt. En cadascun dels punts també s'hi han instal·lat càmeres que han permès comprovar com els coloms consumien el medicament anticonceptiu en pocs segons. Tot el tractament ha tingut un seguiment per part de biòlegs que han anat ajustant el sistema per tal d'extreure'n el màxim rendiment.

Paral·lelament s'han mesurat indicadors secundaris que han confirmat el bon funcionament del tractament. Aquests indicadors han estat el percentatge de coloms juvenils i el nombre d'ous en la principal colònia de cria del municipi. En el cas dels juvenils el percentatge s'ha situat per sota del 10%, quan en una població de coloms sense tractament se situa al voltant del 40%. La presència d'un nombre tan baix de juvenils confirma la reducció de naixements, com també ho ha fet el seguiment de nius en els quals s'ha observat la desaparició de postes d'ous a mesura que el tractament avançava.

També s'ha fet un seguiment de la població de pardals que ha confirmat que no han estat afectats pel tractament dels coloms. No s'ha observat cap pardal al voltant dels dispensadors automàtics quan aquests han llançat el medicament anticonceptiu i s'ha observat una reproducció normal d'aquesta espècie al llarg de la seva temporada de cria.

L'anticonceptiu redueix els naixements de coloms de forma que no es reposen els individus que van morint a causa de la mortalitat natural de l'espècie.