L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha d'obrir un nou concurs per adjudicar el servei de neteja d'espais públics perquè s'ha incrementat més del 20% el valor de la feina a dur a terme i la llei actual no permet una pròrroga amb una ampliació d'aquest volum. Els partits representats al ple d'Olesa van aprovar en la darrera sessió una ampliació de quatre mesos de la contracta actual, amb la finalitat de donar temps a l'administració local a convocar i resoldre un nou concurs. S'hi va abstenir el PSC. De moment, l'empresa Òptima Facility Services continuarà durant aquest període.

La regidora d'Espai Públic i Equipaments, Eva Creus, va detallar que la pròrroga té com a objectiu cobrir l'espai de temps entre la finalització del contracte actual (29 de febrer del 2020) i l'adjudicació d'un de nou, que està en procés de licitació. Segons va explicar la regidora, si bé inicialment era possible prorrogar el contracte vigent, i aquest era el desig de l'empresa adjudicatària, la incorporació de noves dependències i necessitats en el contracte prorrogat superaven el 20% d'increment del seu valor, i aquest valor és el màxim que permet la llei. Per tant, l'Ajuntament no ha pogut executar la pròrroga i ha de fer un nou concurs.

La regidora va explicar que l'increment de feina és en la neteja de noves dependències com ara la nova comissaria de la Policia Local, els patis oberts de les escoles Josep Ferrà i Esteva i Mare de Déu de Montserrat, la piscina coberta i l'Escorxador (que ara ja es netejava amb les hores que no s'utilitzaven en la neteja de la piscina coberta mentre era tancada). També s'inclouen 350 hores per imprevistos i la regularització de sous pel nou conveni del sector de la neteja.

Marc Guevara, regidor de la CUP, tot i donar suport a la proposta de fer el nou concurs, va demanar que s'intenti incloure al nou contracte clàusules ambientals i un pla específic de treball per a la gestió dels residus de cada espai que es netegi. També va proposar que, tenint en compte que el nou contracte serà per dos anys (prorrogables a fins a dos més), es treballi paral·lelament en «crear una empresa pública de serveis si volem ser un municipi valent que lluita pels drets laborals» i que, precisament, el primer servei que gestioni aquesta empresa pública sigui la neteja dels edificis municipals.

Jordi Parent, regidor d'ERC, va fer una petició en el mateix sentit. Va demanar que, a banda de paràmetres mediambientals, també es tinguin en compte paràmetres socials, per tal que la plantilla quedi protegida davant un possible canvi d'empresa adjudicatària o es respecti la moció «Anem a mil» per un salari digne.

Per la seva banda, el socialista Fernando Vicente va recordar que quan el gener del 2018 es va aprovar el contracte vigent, «ja vam dir que era molt ajustat», i va criticar que «s'hagi trigat massa» a iniciar l'expedient del nou contracte del servei de neteja. També Vicente va mostrar la seva preocupació per «la rotació» que ha de fer el personal.