Igualada viu un primer dia de confinament amb una reducció de l'activitat. Periodistes anoiencs, que han quedat tancats als municipis de la Conca d'Òdena aïllats, expliquen que l'afluència als carrers està molt per sota de l'habitual. L'activitat comercial també s'ha vist afectada. Les botigues d'alimentació i els forns es troben, en general, oberts al públic. En canvi, pel que fa a les cadenes de roba, només la meitat han obert. Altres establiments han optat per prendre mesures per evitar aglomeracions, treballar a porta tancada o reduir horaris.

La Mar Martí, periodista de l'Agència Catalana de Notícies, es troba a Igualada vivint el que defineix com "una situació estranya". Explica que es veuen "comerços tancats i serveis mínims", però que al centre hi ha més afluència de gent. "Hi ha bars oberts amb terrasses i gent a les terrasses", relata. També als supermercats hi ha "molta més gent del que és habitual" i que, fins i tot, circulen missatges entre la ciutadania informant de les reserves que queden en cada establiment.

El confinament d'Igualada, des de dins: el testimoni del president de la junta gestora de l'Igualada HC

El confinament d'Igualada, des de dins: el testimoni del president de la junta gestora de l'Igualada HC

El confinament, des de dins: el testimoni del president de la junta gestora de l'Igualada HC, Manel Burón

En certs supermercats s'ha establert un protocol: només deixen que hi hagi deu clients i els intercanvis de monedes i bitllets es fan sense tenir contacte entre persones. També s'han vist a l'hora d'obrir cues d'unes 30 persones, totes deixant un metre de distància entre elles. La mateixa escena s'ha repetit en forns, amb la cua fora de l'establiment i les persones separades les unes de les altres. "El que més sorprèn és com la gent s'aparta l'una de l'altre i que quan algú estossega tothom s'aparta. A les botigues, es deixa un metre o metre i mig entre les persones", explica Oriol Torra, un igualadí de 42 anys.

El Miquel Àngel López porta la comunicació de Consell Comarcal de l'Anoia. Des de la capital, explica que és un dia estrany "amb carrers pràcticament deserts". És mostra, però, tranquil davant de la situació que estan vivint. "Tant de bo siguem com el nord d'Itàlia, els primers que tanquem i els primers en ensortirnos", diu.

«Hem posat en marxa mesures de quarantena creatives, com dinars a través de Skype»

«Hem posat en marxa mesures de quarantena creatives, com dinars a través de Skype»

Núria Olivé, periodista igualadina

La periodista Núria Olivé és una de les aproximadament 70.000 persones que es troben confinades a la Conca d'Òdena. Explica com afronta aquests 14 dies de quarantena i revela, per exemple, que amb el seu entorn ja ha començat a buscar "mesures creatives" com per exemple "dinars a través de Skype o calçotades virtuals". També s'ha fet un grup de WhatsApp de la comunitat de veïns per assegurar que tothom està bé.

Controls policials en 29 punts

Hores després que s'hagi establert una zona de quarantena pel coronavirus als municipis d'Igualada, Òdena, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui, els Mossos d'Esquadra continuen realitzant controls estrictes als accessos per carretera, 29 punts en total. Només poden accedir-hi personal d'emergència i vehicles amb aliments i productes de primera necessitat.

9

Primer dia de confinament a Igualada

Això provoca cues a les entrades, ja que la policia atura, un a un, tots els vehicles i identifiquen els qui hi accedeixen. Aquest matí encara hi havia alguns vehicles que intentaven sortir, però a la majoria no se'ls ha permès i se'ls ha obligat a tornar enrere.

L'Hospital d'Igualada continua "sota mínims" pel brot de coronavirus

La situació a l'Hospital d'Igualada, focus del brot, continua sent d'excepcionalitat. A l'exterior, a l'entrada i als passadissos de l'edifici no hi ha pacients ni entrant ni sortint. Les consultes externes estan tancades i no s'efectua cap prova que no sigui d'urgència. El quiròfan només funciona, també, per a casos urgents i s'han posposat les operacions programades.

Actualment, a la UCI hi ha dues persones ingressades amb positiu per coronavirus amb dificultats respiratòries, segons han explicat fonts del centre hospitalari a l'ACN. "La imatge és inèdita, no s'havia vist mai a la vida ni tan sols els diumenges", ha assegurat un dels professionals sanitaris del centre. El centre ha repartit líquids per desinfectar el mobiliari dels professionals a la zona.