El Jutjat de Primera Instància número 5 de Martorell ha obert una investigació per aclarir per què el Govern de la Generalitat ha rebutjat l'hospital de campanya muntat per la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca. L'obertura de diligències és conseqüència de la denúncia presentada el 8 d'abril passat per un particular, a la qual s'ha sumat la fiscalia, contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per la comissió d'un presumpte delicte d'homicidi per imprudència greu. El denunciant considera que Salut ha denegat «injustificadament» el permís d'obertura de l'hospital perquè va ser muntat per la Guàrdia Civil i l'UME i justifica els arguments a partir de notícies d'un mitjà digital i un compte de Twitter.

Aquest va ser un hospital de campanya que es va muntar de manera no coordinada amb el departament de Salut, que dies abans havia disposat llits en un centre hospitalari de salut mental de Martorell, el Sagrat Cor, i havia habilitat un hotel a la mateixa població per atendre ingressats a l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell per SARS-CoV-2 amb diagnòstic de no greus.

La jutgessa demana informació

En un escrit signat el dilluns 13 d'abril, la jutgessa instructora dona un termini màxim de 24 hores perquè l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, la Guàrdia Civil i el departament de Salut justifiquin qui va ordenar instal·lar l'hospital de campanya, qui en va denegar l'obertura i els motius. També demana a l'Hospital de Martorell que en el mateix termini informi si en l'última setmana s'han deixat d'ingressar pacients per falta de capacitat i, en cas que sigui així, on s'han derivat.

Al metge forense adscrit als jutjats de Martorell, la jutgessa li reclama que, un cop supervisat l'hospital de campanya, informi sobre la seva capacitat i aptitud per acollir malalts per coronavirus. La jutgessa, tot i reconèixer que les acusacions no es poden sustentar en notícies d'un mitjà digital (Crónica global) i un compte de Twitter i que a la denúncia no queda demostrat que l'Hospital de Martorell no tingués els recursos necessaris per atendre els malalts per coronavirus, «entén imprescindible acordar diligències d'instrucció amb caràcter urgent».

Com que tant Quim Torra com Alba Vergés són aforats per la seva condició de diputats al Parlament de Catalunya, el jutjat d'instrucció s'ha inhibit d'investigar el cas en favor del TSJC, tot i que la jutgessa instructora pot continuar investigant la causa fins que s'adopti una decisió.

Alba Vergés: «No pertoca»

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha considerat que «no pertoca» denunciar als tribunals la decisió del Govern de la Generalitat de no utilitzar l'hospital de campanya instal·lat el poliesportiu municipal de Sant Andreu de la Barca. «Penso que no pertoca, menys en la gestió d'una crisi», ha assegurat, i ha mantingut la posició de no fer-ne ús ara per ara. La consellera Vergés ha mantingut que l'ús d'aquest hospital de campanya continua estant descartat, perquè «no es creu necessari», ja que considera que els centres hospitalaris han de ser «annexos i vinculats» a hospitals. És el cas, ha dit, de l'espai annex vinculat a l'Hospital de Martorell que ja està en marxa.

La consellera igualadina Alba Vergés també ha explicat que es preveu respondre al requeriment d'informació que s'ha fet per part del jutjat.