El Consell Comarcal de l'Anoia, amb els ajuntaments d'Òdena i Piera, inicien un nou programa de treball i formació orientat a joves tutelats i extutelats. En aquesta fase hi podran tenir accés cincc persones, que s'incorporen al Projecte de Rehabilitació de les Zones Verdes i Entorns Naturals. Tindran un contracte de 12 mesos.

El Programa Treball i Formació, segons fonts del Consell Comarcal, «contribueix a millorar l'ocupabilitat de les persones en situació d'atur o d'inactivitat, especialment d'aquelles amb més dificultats d'accés al mercat laboral i que pateixen una alta vulnerabilitat social». En aquesta primera edició es posa especial èmfasi «a afavorir la inserció laboral d'aquest segment jove, que ha de realitzar un procés d'emancipació als 18 anys i, per tant, necessita un abordatge integral des del primer moment», segons han explicat les mateixes fonts.

Els joves tindran una formació específica i una experiència laboral en un entorn protegit, destaquen els responsables del programa, en el que s'entén com una preparació per després poder accedir a un mercat laboral obert.

El Projecte de Rehabilitació de les Zones Verdes i Entorns Naturals preveu que persones joves realitzin «tasques de manteniment i neteja en l'àmbit de la jardineria en parcs, zones verdes i vials, tasques de detecció de les possibles deficiències en les instal·lacions, mobiliari o equipaments i suport en tasques de manteniment». El projecte també inclou el desenvolupament i la promoció de les àrees naturals del territori que van quedar menys ateses durant el període de confinament a causa de la covid-19 per falta de manteniment.

En aquest programa hi participen dos municipis de la comarca, Òdena i Piera. L'Ajuntament d'Òdena ha decidit oferir l'acolliment de 3 joves, i el consistori de Piera n'acull 2 més. Tot i que els joves treballaran en aquests municipis, la seva contracció va a càrrec del Consell Comarcal de l'Anoia.

Aquest contracte pot ser cofinançat pel Fons Social Europeu en un 50% a través del Programa operatiu FSE de Catalunya 2014-2020, sempre que l'Ordre de Conferència Sectorial d'Ocupació i Afers Laborals del Ministeri de Treball i Economia Social per a l'any 2020 ho permeti.