El vilanoví Josep Maria Riba Farrés és des d'ahir el nou vicari general del bisbat de Vic, la persona de confiança del bisbe Romà Casanova. Riba substitueix en el càrrec David Compte, que ha estat el vicari general durant gairebé 12 anys, des del 2009 (va ser nomenat el 3 de juny ).

Josep Maria Riba, de 56 anys, ordenat prevere el 1980, ha tingut moltes i molt diverses responsabilitats a la diòcesi, i entre aquestes ha estat el delegat episcopal per al Patrimoni cultural i director del Museu de Vic.

Per la seva banda, mossèn David Compte tindrà ara com a principal responsabilitat dins del bisbat portar la rectoria de Sant Joan de les Abadesses, d'on ja n'és el rector. Compte va tenir un alt protagonisme en el conflicte entre els feligresos i el rector David de Vargas, actualment condemnat judicial i apartat del sacerdoci. Compte va defensar el rector que havia estafat veïns i s'havia quedat els diners de la Comissió d'Enterraments de Sant Vicenç fins al darrer moment, de manera incondicional.

Pel que fa a Josep Maria Riba, fonts del bisbat han destacat que ha estat professor del Seminari, ha estat a la parròquia de Santa Maria de Moià i ha estat consiliari diocesà de la Joventut d'Osona, consiliari, també, dels Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi, delegat de la Pastoral de Joves i membre del Consell Diocesà de Pastoral. A Vic, també ha estat arxipreste, vicari de la parròquia de Lurdes i rector de la de la Divina Pastora.

Riba ha tingut una estreta relació amb el patrimoni cultural del bisbat i amb la seva història. Ha estat professor de màster de Patrimoni Cultural de la Facultat d'Història Eclesiàstica Antoni Gaudí, i actualment encara és delegat episcopal per al Patrimoni Cultural i director del Museu Episcopal de Vic.

A més a més, Riba exerceix com a rector de les parròquies de la Pietat i Sant Domènec de Vic, com a rector de la residència d'ancians de les Germanetes dels Pobres de Vic, és membre del Consell Presbiterial, membre del Col·legi de Consultors, canonge de la catedral de Vic i director de l'Albergueria (Centre Cultural del Bisbat de Vic).