L’Anoia ha reaccionat amb indignació davant la brutal violació que va patir una noia de 16 anys el matí del dia 1 de novembre a la zona de les Comes, a la ciutat d’Igualada. Ahir al vespre hi va haver concentracions de rebuig a la violència masclista a la majoria de poblacions grans de la comarca, en un crit unànime de ja n’hi ha prou. A Igualada, la plaça de l’Ajuntament va acollir centenars de persones per condemnar aquesta agressió en particular i totes les manifestacions masclistes. 

La capital de l'Anoia ha acollit dues concentracions a les 20 h: una a les Comes, convocada pel CF Igualada, i l'altra a la plaça de l'Ajuntament. A la plaça on se situa el consistori, entorn les 20.15 h, ha tingut lloc la lectura d'un manifest que condemnava per part de l'escriptora Maribel Nogué en representació de l'entitat La Traca.

Els membres del consistori no s'han pronunciat públicament en aquest acte i han deixat el protagonisme a les entitats convocants. Moments abans, però, han fet públic un comunicat conjunt de tots els grups en el que rebutjaven l'agressió a la menor i la violència masclista.

Igualada rebutja la violació a una menor que va tenir lloc a la ciutat

Un moment de la protesta d'aquest dimecres davant l'Ajuntament d'Igualada Oscar Bayona

L’alcalde, Marc Castells, no va voler fer declaracions però va difondre una declaració en vídeo a través de Twitter en el que qualifica el fet de «molt greu», fa «una condemna enèrgica» de l’agressió i ofereix «tot el suport a la família». Els grups polítics de l’Ajuntament van respectar el pacte de no pronunciar-se en aquestes primeres hores més enllà del rebuig i condemna i del suport a la noia agredida i als familiars. 

El batlle d'Igualada ha assegurat que el consistori està "en permanent contacte amb el departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya" i ha demanat "la detenció dels autors d'aquest horrible crim".

A l’Ajuntament d’Igualada hi havia ahir el convenciment que els Mossos d’Esquadra estaven fent una feina de cerca dels autors de la violació molt intensa i contaven que hi podria haver alguna detenció. L’alcalde estava en contacte directe, segons va dir, amb el conseller Ignasi Elena.

En la reunió prèvia a la concentració, els grups municipals també van debatre sobre la possibilitat que l’Ajuntament, si el cas arriba a judici, es presenti a la causa com a acusació particular per enfortir la posició de condemna.

Enric Conill, portaveu d’ERC, el primer grup de l’oposició, va voler ser prudent i es va cenyir a comentar el que ja deia el comunicat. «Més endavant caldrà un debat a fons», va afegir, i va recordar que les Associacions de Veïns ja fa dies que es queixen de l’incivisme a les nits a la ciutat.

En la mateixa línia, Jordi Cuadras, portaveu de Som-hi, també creu que cal un debat sobre «què passa a les nits» a la ciutat, però La Generalitat també es va posicionar en el mateix sentit que l’Ajuntament. 

I Pau Ortínez, de Poble Actiu, afirmava que «no volem posar llenya al foc: esperem que hi hagi les detencions dels autors». 

Una sentida protesta a Masquefa

A Masquefa, on la noia estudia a l'institut, més de 250 persones s'han concentrat aquest dimecres davant l'Ajuntament per condemnar l'agressió sexual. Amb un minut de silenci, veïns i amics de la víctima han mostrat el seu rebuig a uns fets que han deixat el municipi colpit, segons ha destacat l'alcalde, Xavier Boquete. 

La concentració a Masquefa

A banda, aquest dimecres s'han convocat protestes per rebutjar els fets a bona part de la comarca. A Masquefa, s'ha fet una segona manifestació a les 19.30  h. A Piera i a Vilanova del Camí, a les 19 h, i a les 20 h, a Santa Margarida de Montbui.

L'agressió

La presumpta agressió sexual va tenir lloc la matinada de dilluns al polígon industrial de Les Comes. La víctima és una noia de 16 anys que en aquell moment sortia de la discoteca Epic d'Igualada i es dirigia a l'estació de tren, possiblement acompanyada. La jove va ser traslladada inicialment a l'Hospital d'Igualada i després a Sant Joan de Déu de Barcelona amb greus lesions derivades de l'agressió.

La Generalitat diu que no són "fets aïllats"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assistit a la protesta de la plaça de l'Ajuntament d'Igualada en nom de la Generalitat on ha criticat "la brutal agressió a la menor".

La consellera d'Igualtat i Feminismes condemna en nom del Govern la "brutal agressió" i violació d'una menor a Igualada

La consellera d'Igualtat i Feminismes condemna en nom del Govern la "brutal agressió" i violació d'una menor a Igualada ACN

Verge, en la línia del comunicat que la conselleria ha fet públic instants abans de la protesta, ha recordat que aquest tipus d'agressions no són fets aïllats, sinó que "són quotidianes" i ha demanat als homes "que es responsabilitzin del combat contra les violències".