El govern municipal d’Igualada ha aprovat aquest dimarts el pressupost i d’ordenances finances fiscals per a l’any 2023. La resta de grups representats hi han votat en contra. Les grans xifres del projecte indiquen que el pressupost de l’Ajuntament serà de 60,6 milions d’euros i que el pressupost consolidat, que inclou també les societats municipals, els organismes autònoms i el Consorci Sociosanitari d’Igualada, arribarà a 72,4 milions d’euros. Abans de la sessió, Junts i Igualada Som-hi es van posar d'acord per fer possible l'aprovació. Igualada Som-hi es va abstenir i va fer possible l'aprovació. Junts està en minoria i necessita algun suport per aprovar el pressupost. És l mateixa situació que s'ha repetit en els anteriors exercicis d'aquest mandat. ERC, Poble Actiu i Ciutada'ns hi van votar en contra.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, havia destacat en els dies previs a la sessió de dimarts que es presentava un “pressupost continuista, que permet fer front a les inversions estratègiques que necessita la ciutat alhora que contempla els increments de preus que estan patint els materials i les matèries primeres des de fa mesos”. I destacava que el pressupost fa una important aposta “per reforçar les polítiques d’habitatge i de seguretat ciutadana a Igualada així com també en les polítiques socials per evitar que a la nostra ciutat ningú quedi enrere”.

També hi ha un esforç per tenir més agents de la policia local al carrer amb un increment del 6% de la partida de Policia Local al carrer. Aquesta any s'han incorporat 15 nous agents. La voluntat de Castells és que hi hagi més patrullatge i que arribi a tots els barris.El pressupost per l’any vinent també contempla la incorporació de cinc vehicles nous per a la Policia Local.

També augmenta un 6% el pressupost per Acció Social i entorn comunitari que se situa en 5’7 milions d’euros, amb la clara voluntat de donar servei i suport a aquells igualadins i igualadines que passen per moments més difícils.

Pel que fa a polítiques d’habitatge el global del pressupost pel 2023 suposa un increment del 15% en aquest àmbit. Castells ha assegurat que aquest increment “segueix l’aposta del govern de Junts per Igualada per augmentar el parc d’habitatges amb lloguer assequible a la ciutat, afavorint la rehabilitació i també la nova construcció amb campanyes específiques que han funcionat notablement aquests últims anys”.

Les xifres

Pel que fa a les inversions més destacades, cal assenyalar els 2.127.000 euros destinats al pla de millora de barris, 1.600.000 euros per la compra de terrenys, 653.000 euros per l’equipament del Campus de la Salut, 458.627€ d’inversions en equipaments esportius, 300.000 euros per l’oficina de l’habitatge, 250.000 euros per una nova fase del pla de modernització del polígon de Les Comes. I amb tot, asseguren els responsables del govern igualadí, hi ha un esforç de contenció fiscal. El pressupost manté el coeficient municipal de l’IBI al 0’84 malgrat l’increment general dels preus de l’energia, combustibles i matèries primeres actual, l’elevada inflació del 9,7% interanual del Juny passat i la baixada d’ingressos per plusvàlues que es contempla en -700.000 euros.

Es mantenen els tipus de l’impost d’Activitats Econòmiques (IAE), l’Impost sobre Construccions i Instal·lacions i l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica. Pel que fa a les taxes (escombraries, entrada de vehicles, taxes piscines, cursos centres cívics, recollida d’animals abandonats...) se’ls aplicarà el 3%, un percentatge,