Els professionals de l'oci nocturn i aquells que gestionen barres de bar en festes majors podran fer un curset de formació per tal de realitzar una dispensació responsable d'alcohol als seus espais. Aquesta és una de les propostes de la nova plataforma Nits Q, que agrupa representants polítics, empresari de l'oci i jovent, que vol renovar els hàbits que s'estan instaurant a la comarca en les sortides nocturnes, un fet que preocupa aquest col·lectiu. Nits Q és impulsada per Cabalbaix, ens que alhora agrupa els ajuntaments d'Olesa, Esparreguera, Abrera i Sant Esteve Sesrovires.

La nova plataforma pretén conèixer quina és la realitat de la nit a les quatre localitats, a través dels diferents sectors vinculats, i oferir així una activitat lúdica més saludable, pel que fa al consum de drogues i alcohol. Segons Mireia Luna, coordinadora de Cabalbaix, "amb aquest nou projecte no volem perseguir que la gent no consumeixi, sinó promocionar aspectes de salut perquè la població pugui evitar un consum o un risc que li comporti alguna problemàtica".

En les reunions que s'han dut a terme hi han intervingut tècnics de joventut, de sanitat, de cultura, promotors i empresaris de bars i pubs, associacions de joves i cossos de seguretat ciutadana. Tots ells han donat la seva visió de com es troba actualment la situació nocturna de les zones d'entreteniment per ajudar a conèixer la realitat del consum de substàncies i alcohol i donar idees de com garantir unes nits de qualitat.

Des de Sant Esteve, un dels pobles que formen part del Cabalbaix, la regidora de Salut, Carol Rodrigo, una de les regidories implicades en la plataforma, creu que "el projecte és molt positiu des del punt de vista pedagògic perquè les drogues generen un problema de salut i molta alarma social". "No podem parlar per allò que ens han explicat, sinó que primer hem de conèixer la realitat, per on surten els nostres joves i què fan, perquè sabem que no tots els joves es droguen i no tots surten de nit, però n'hi ha alguns que no tenen límit i que vertaderament es fan mal consumint moltes substàncies i alcohol", diu. Explica que "és important que tots puguem posar eines a la taula, perquè la salut és corresponsabilitat de tots".