El Museu Molí Paperer de Capellades ha presentat, aquest dimarts al migdia, un nou itinerari amb audioguia que farà un recorregut pel patrimoni industrial de Capellades (Anoia). Aquesta audioguia en format mp3 es podrà descarregar gratuïtament a través d'Internet i permetrà seguir un itinerari format per deu escenaris. El recorregut comença a l'exterior del Museu Molí Paperer i acaba al Parc Prehistòric de l'Abric Romaní. Segons Ton Lloret, conservador del Museu, l'objectiu d'aquest projecte és que arribi 'al màxim' de gent possible i oferir un atractiu turístic 'lliure' d'horaris. Amb l'audioguia es pretén 'donar sortida' a un patrimoni que s'intenta 'defensar' i 'mantenir', ha afegit Lloret.

El recorregut comença als jardins de la Bassa de Capellades i va resseguint els deu elements propis d'una vila industrial com són el Molí de la Vila, la maquinària paperera, la roda hidràulica, el rec del corronaire, l'església del Pilar, l'església de Santa Maria, la Casa Bas i el mirador de la Miranda.

Ton Lloret ha explicat que a Capellades van 'emergir' setze molins paperers gràcies a l'aigua de la bassa i que ha estat una de les viles papereres 'més importants' del país. Segons Lloret, com que avui dia encara es conserva molt d'aquest patrimoni a nivell d'edificacions era 'oportú' fer un itinerari d'aquestes característiques.

El regidor d'Urbanisme de Capellades, Marcel·lí Martorell, ha explicat que actualment la vila busca 'alternatives' al sector que tradicionalment ha estat el motor econòmic de Capellades. Una d'aquestes alternatives és 'el turisme' que pot suposar una 'font complementària' al sector econòmic actual.

Segons Martorell, el turisme de Capellades se sustenta en dos pilars bàsics: l'arqueologia industrial i l'arqueologia prehistòrica que té el seu màxim exponent a l'Abric Romaní. Per a Martorell són 'dos eixos' que es 'complementen' i creen 'sinergies'.

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) ha fet una inversió de 65.000 euros per al projecte de les audioguies i l'Ajuntament de Capellades ha aportat 30.000 euros. Les audioguies estan disponibles en tres idiomes: català, castellà i anglès.