El turó d'Òdena, que corona el nucli de la població, té una nova cara des d'aquest mes. Abandonat durant gairebé mig segle, durant el qual la població va decidir traslladar els seus habitatges a la part baixa del poble, un pla d'ocupació ha netejat i endreçat l'"acròpolis" particular del municipi. El turó, on hi havia hagut el castell i el poble vell, va ser utilitzat a mitjan segle XX com a guixera. Ara, una part de l'ànima de l'antiga Òdena es pot retrobar després d'aquests treballs promoguts per l'Ajuntament i la Diputació.

Amb 23 segles d'història -s'han trobat fragments de ceràmica ibèrica del segle III abans de Crist-, el turó d'Òdena ha tingut assentaments pràcticament a totes les èpoques. El seu castell dominava la vall de l'Anoia i des del segle X va ser una fortalesa fronterera amb el territori dels sarraïns.

Al llarg dels segles, van sorgir noves construccions al llarg del turó, i els barons d'Òdena en van ampliar els perímetres emmurallats. De les antigues muralles no en resten gai-res vestigis: els veïns van emprar els segments com a contraforts de les seves cases.

El testimoni més important que roman de l'històric castell és una torre de construcció poligonal regular d'onze cares i d'uns set metres d'alçada. Precisament ha estat un dels eixos del pla d'ocupació impulsat per l'Ajuntament i la Diputació, que ha format set persones del municipi i que ha dut a terme la construcció d'infraestructures com l'escala d'accés a aquesta torre.

Els set operaris i operàries, tots odenencs, han pogut descobrir amb els treballs a la torre i netejant els carrers del poble vell "vials que havien desaparegut", explica l'alcalde, Francisco Guisado. "Carrers que existien, el nom dels quals es conservava, però per on no podia passar ningú", afegeix el batlle. Ara, els odenencs podran tornar a passejar per la seva "acròpolis" recuperada de l'oblit en el que es va submergir el 1939. L'Ajuntament espera que la Diputació prorrogui el pla d'ocupació per continuar els treballs de recuperació del patrimoni.