El projecte executiu de reforma de la Igualadina Cotonera estarà enllestit a final d'aquest any o "el gener del 2012, com a molt", segons la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, Maria Enrich. L'edifici contindrà el nou Arxiu Comarcal, un centre cívic i el Museu de la Premsa, però, quan falta aproximadament un any, "encara cal trobar les subvencions necessàries per fer les obres". El cost estimat del total de l'obra és de 12 milions d'euros.

Tant l'edifici de la Cotonera com el Museu de la Premsa han de tenir enllestit el projecte museogràfic en onze mesos. Per al 2011, el projecte ha aconseguit una subvenció de 650.000 euros dels pressupostos generals de l'Estat, que se sumen als 850.000 euros aconseguits durant el 2010. Aquesta darrera quantitat s'ha invertit en la redacció del projecte, mentre que els 650.000 euros es destinaran a les obres de rehabilitació.

La Generalitat té compromesa una dotació econòmica per l'habilitació de l'Arxiu Comarcal a la Cotonera, "però la quantitat encara no està definida".

Així, "les obres de recuperació es podran fer a partir del 2012, sempre que tinguem un primer coixí de subvencions", explica la regidora. Segons Enrich, en aquests moments "estudiem de quina manera es busquen els ajuts", que podrien provenir de "l'1% cultural". L'envergadura i el cost del projecte fan que no es pugui definir, fins que estigui redactat el document, la despesa exacta de l'obra.

La Igualadina Cotonera és una edificació d'un alt valor històric i arquitectònic i que el 2006 va ser declarat bé cultural d'interès nacional. L'edifici ha d'acollir també la seu de l'Arxiu Comarcal -actualment a la plaça de la Creu- i un centre cívic, a més d'un centre d'interpretació del mateix edifici.

Per a les dues plantes superiors de la Igualadina Cotonera hi ha reservat el Museu de la Premsa de Catalunya, que es dedicarà especialment a La Vanguardia. Seguirà el fil conductor dels 130 anys del rotatiu barceloní.