La situació de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia no millora. Aquest vespre, els Mossos d'Esquadra evacuen la urbanització de L'Aubreda de Sant Martí de Tous (Anoia) i s'ha confinat la resta del municipi perquè el foc s'ha obert pel cap i l'últim terç del flanc esquerre. Els Bombers demanen també el confinament de Santa Maria de Miralles (Anoia) i els cossos d'emergències fan una crida perquè cap persona s'acosti a la zona de l'incendi. El foc ha cremat unes 1.372 hectàrees i s'ha batallat tota la tarda per retenir el cap de l'incendi que el vent de marinada empeny ara cap al nord, cap a Sant Martí de Tous. Aquest dissabte ja s'havien confinat les poblacions de Bellprat i del poble de Sant Gallard, al municipi de les Piles (Conca de Barberà).

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha visitat el centre de comandament, ha demanat a la ciutadania evitar situacions de risc per no haver de mobilitzar efectius a altres zones. "Es manté una situació molt crítica i tenim el cap de l'incendi molt actiu. Les pròximes hores són molts claus", ha recordat.

Aragonès ha apuntat que el foc de la Conca de Barberà i l'Anoia "és un dels més preocupants" d'aquest estiu. Davant "l'escenari crític" en què es troba encara aquest incendi, ha demanat la col·laboració de tothom perquè s'evitin situacions de risc i no s'hagi de mobilitzar equips d'emergències a qualsevol altra part del territori. "Cada efectiu de Bombers, dels Agents Rurals, Mossos, SEM, de l'ADF que hagin d'anar a atendre una altra emergència, serà un efectiu menys que no estaria disponible aquí", ha dit el president després de la reunió al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà).

33

Incendi a la Conca de Barberà i a l'Anoia

L'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha apuntat que, com preveien, aquest diumenge al migdia, el cap de l'incendi encara té "carreres successives, amb molta activitat, i violenta en alguns moments". Se segueix concentrant l'esforç en estabilitzar aquesta zona del foc, així com el tercer terç del flanc esquerre, on la marinada que bufa més intensament aquest migdia, pot fer virar el foc cap al nord. "Durant la tarda haurem de perseverar perquè no serà senzill", ha admès.

Imatges de l'incendi de Santa Coloma de Queralt i Bellprat

Imatges de l'incendi de Santa Coloma de Queralt i Bellprat

Si el cap de l'incendi es dirigeix cap a Sant Martí de Tous, hi ha llest un pla de contingència amb 12 dotacions terrestres preparades per protegir la població i els nuclis disseminats o crear nous punts d'emplaçament per atacar l'incendi. També els Mossos s'encarregarien de tallar el trànsit a les carreteres afectades. Des d'aquest matí la superfície afectada pel foc ha augmentat moderadament, fins a una mica més de 1.200 hectàrees. Borrell ha apuntat que la tarda serà "crítica" perquè és quan bufa més intensament la marinada, però es preveu que la situació sigui "més favorable" cap a la nit. "Aquesta és la situació que ens plantegem", ha dit Borrell.

Bellprat, el municipi més afectat

L'incendi, segons el balanç dels Agents Rurals de les 15 h, havia calcinat una superfície de 1.295 hectàrees. Per municipis, el més afectat és Bellprat (Anoia), on la superfície afectada és de 1.068 hectàrees. A les Piles (Conca de Barberà), l'afectació és de 70 hectàrees, a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), 48,5, a Santa Maria de Miralles (Anoia), 106,5, i a Pontils (Conca de Barberà), 2 hectàrees. La majoria de l'afectació és forestal, amb 940 hectàrees, mentre que 350 és agrícola i 5 hectàrees zona urbana. Del total d'hectàrees, 856 estan dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central.

Mapa de situació de l'incendi de l'Anoia i la Conca de Barberà

El foc va començar als camps de cereals i se segueixen investigant què el va originar i es treballa amb diferents hipòtesis.

En les tasques d'extinció hi treballen fins a un centenar de dotacions terrestres, amb prop de 400 efectius. La Unitat Militar d'Emergències (UME) hi ha enviat una cinquantena d'efectius, després que aquest dissabte a la nit el Govern demanés ajuda a l'Estat per combatre l'incendi. També destaca la presència de prop d'un centenar de voluntaris de les ADF.

Els pagesos llauren els camps

Desenes de pagesos de Sant Martí de Tous (Anoia) estan llaurant els camps de cereal segats des d'aquest diumenge a la matinada. Coordinats amb els Bombers i els equips de l'ADF (Agrupació de Defensa Forestal) estan intensificant aquesta feina per generar un tallafoc a la zona de L'Aubreda que ajudaria a aturar l'avanç de l'incendi si el foc es desplaça cap al nord, com preocupa als equips d'extinció. Mentrestant, equips de voluntaris del poble mantenen preparat l'Ateneu, on han passat la nit un grup de nens que estaven de colònies i dos germans, que van ser evacuats d'una masia per precaució. Aquest diumenge, els nens de les colònies tornen en bus a casa seva, a Barcelona, però l'espai es manté obert davant possibles noves evacuacions.

La pagesia de Sant Martí de Tous, Bellprat i Santa Coloma de Queralt s'ha bolcat en ajudar en les tasques d'extinció llaurant els camps i fent altres tipus de tallafoc naturals per intentar aturar els flancs de l'incendi. Ahir a la tarda es va treballar a la zona de Bellprat, al flanc dret, i des d'aquest diumenge a la matinada, fan perímetre prop dels pobles, cases i masies del flanc esquerre. "Fem tallafocs naturals llaurant i donant amplada als camins. Fem el que podem perquè abastem on abastem", ha apuntat Roman Riba.

168 persones evacuades per les flames

Des de va començar dissabte, l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ha obligat a evacuar un total de 168 persones. 82 ja van ser evacuades preventivament ahir i 86 han estat desallotjades aquest diumenge. Es tracta de veïns de masos i cases aïllades dels municipis de l'entorn del foc. Aquest diumenge també s'ha desallotjat la casa de colònies La Censada, de Santa Margarida de Montbui, on hi havia una quarantena d'infants i monitors. Han estat traslladats al centre Mont-aQua de la localitat amb la previsió que aquest mateix diumenge tornin cap a casa. La resta de desallotjats d'aquest diumenge són 46 veïns de masos de Sant Martí de Tous.

Dissabte, es van desallotjats veïns de masies i cases aïllades dels municipis de Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, que van ser acollits a l'edifici ateneu d'aquest últim municipi i al local social de Santa Maria de Miralles. Alguns, però, van decidir passar la nit en cases d'amics i familiars i no van anar als centres habilitats. Van ser desallotjats 50 veïns de masos de Santa Maria de Miralles, una vintena de Bellprat i 12 joves que feien acampada en una zona regulada de Sant Martí de Tous. Aquests últims han tornat aquest diumenge en bus cap a casa seva.

D'altra banda, al municipi de Bellprat on s'havia interromput el subministrament elèctric, ja l'han restablert amb excepcions aïllades com una explotació agrària on encara no tenen llum.

En directe

Última actualització 17:27

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha explicat que el foc ha afectat un perímetre aproximat de 1.700 hectàrees, i ja no es preveu que creixi en més superfície

El foc s'ha donat per estabilitzat a les dues de la tarda, i ara caldrà treballar durant dies per donar-lo per controlat.

Protecció Civil de la Generalitat ha rebaixat de fase d'emergència a fase d'alerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya.

El cap del cos de Bombers de la Generalitat, David Borrell, demana prudència de cara a demà perquè, després de la pluja d'avui, s'espera que tornin les temperatures altes

Una veïna de Sant Martí de Tous: "Ha sigut una nit molt llarga i trista. Tenim racons molt emblemàtics al poble que s'han cremat, però per sort les masies s'han salvat i ningú ha pres mal"

Un veí de Bellprat: "Per sort vam salvar el poble, però hem lluitat sense parar i estem tristos i angoixats. Ens sentim impotents. No podem fer res"

Els Bombers de la Generalitat han donat per totalment estabilitzat l'incendi que es va declarar aquest dissabte a Santa Coloma de Queralt i ha afectat diversos municipis de la Conca de Barberà i l'Anoia. El foc ha afectat un perímetre aproximat de 1.700 hectàrees 

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Ramon Mullerat, ha assenyalat que el sistema mixt del cos de Bombers debilita la immediatesa per actuar davant un incendi allà on els parcs de Bombers són de voluntaris. Amb incendis a Girona, els mitjans no van arribar amb la lleugeresa que convenia. Aquí tenim un parc de Bombers voluntari"

Per a l'alcalde de Bellprat, Carles Pol, un altre problema són els entrebancs que tenen els propietaris de la superfície forestal per gestionar-la. "El problema no és l'abandonament sinó també la complexitat que tenim els propietaris per poder actuar i tallar al bosc", ha denunciat.

Els batlles de Bellprat, Santa Coloma de Queralt o Sant Martí de Tous assenyalen la insuficient gestió forestal, la falta d'incentius i les dificultats per mantenir nets els boscos privats, així com les deficiències de les xarxes de comunicacions de les zones rurals, l'abandonament de cultius i el despoblament.

El vicepresident del govern, Jordi Puigneró ha confirmat aquest dilluns al matí que el foc s'ha originat per causes humanes, però encara investiguen quina.

Protecció Civil ha informat a través de Twitter de l'aixecament del confinament a Bellprat, el municipi amb més grau d'afectació (1.069,5 hectàrees cremades)

A les nou del matí ha començat a ploure fort a la zona de l'incendi, i la pluja s'ha rebut amb alegria i optimisme al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt. Els Bombers esperen donar per estabilitzat l'incendi a última hora d'aquest dilluns

Reobertes de nou les cinc carreteres que estaven tallades per l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia

Segons han informat Agents Rurals, en total han cremat 1.657 hectàrees 

Continuen tallades la C-37 entre Santa Maria de Miralles i Santa Margarida de Montbui, la B-220 a Santa Coloma de Queralt, la BV-2201 a Bellprat, la TV-2011 a Pontils i la BV-2131 a Santa Maria de Miralles

Els Bombers de la Generalitat han aconseguit perimetrar el 80% de l'incendi i afronten una nova jornada de treball "més optimista"

Veure més