Anuari 2023: Noms propis de la cultura

Cinc protagonistes del 2023: del feminisme a la música, de la direcció artística a la literatura

Susana Paz

Susana Paz

Montserrat Margarit amb l'alcalde Aloy durant el lliurament del premi

Montserrat Margarit amb l'alcalde Aloy durant el lliurament del premi / Oscar Bayona

Montse Margarit. Premi Bages de Cultura 2023

Montserrat Margarit (Barcelona, 1941), impulsora del moviment feminista a la comarca, va ser distingida el 26 novembre, en un saló de sessions ple, amb el 41è Premi Bages de Cultura, fent extensiu el reconeixement «a totes les companyes que han lluitat pels drets de les dones».

Jordi Fosas continua al capdavant de la Mediterrània

Jordi Fosas continua al capdavant de la Mediterrània / Oscar Bayona

Jordi Fosas. Director Artístic de la Fira Mediterrània

El Patronat de la Fundació Mediterrània, Fira d’espectacles d’Arrel tradicional, va renovar el 8 de setembre Jordi Fosas com a director artístic de Fira Mediterrània de Manresa. A principis de gener, Fosas signarà contracte com a director artístic per un període de tres anys, renovables dos anys més.

Rosalía: un any agredolç

Rosalía: un any agredolç / arxiu

Rosalía. Cantant

La cantant de Sant Esteve Sesrovires, notícia mediàtica per la seva ruptura amb Rauw Alejandro, ha estat l’artista més escoltada en els vídeos curts de TikTok durant aquest 2023, seguida de Lola Índigo i Aitana. El novembre Rosalía no aconseguia el premi a millor gravació de l’any pel treball Despechá en els Latin Grammy.

Gossos, durant la seva actuació a Vic

Gossos, durant la seva actuació a Vic / Marta Pich

Gossos. Retorn del quintet manresà

Amb un concert sorpresa a la plaça del Canonge Colell de Vic, fora de la programació del Mercat de Música Viva, on van actuar per primera vegada fa 30 anys, el grup manresà Gossos anunciava el 14 de setembre el seu retorn als escenaris amb una desena de concerts d’abril a octubre del 2024

Sílvia Alcàntara: retorn literari el 2024

Sílvia Alcàntara: retorn literari el 2024 / Salvador Redó

Sílvia Alcàntara. Escriptora

Edicions de 1984 publicarà el 20 de març la quarta novel·la de Sílvia Alcàntara (1944), l’autora de Puig-reig que el 2009 va revolucionar el mercat editorial amb Olor de colònia. Es titularà Cèlia Palau i clourà la història publicada fa quinze anys, un spin-off d’una de les novel·les més venudes de les lletres catalanes d’aquest segle.